Scandal la UMF Târgu Mureş: respingerea învăţământului în maghiară taie finanţarea de la minister

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, susţine că a fost avertizat de ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, că neincluderea liniei de învăţământ în limba maghiară în Carta universitară va duce la tăierea finanţării UMF. Copotoiu spune că Legea educaţiei nu prevede această obligaţie. USL ameninţă cu moţiune de cenzură dacă guvernul va face pe placul UDMR. 

RomaniaTV.net
12 mart. 2012, 12:19
Scandal la UMF Târgu Mureş: respingerea învăţământului în maghiară taie finanţarea de la minister

Rectorul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, Constantin Copotoiu, a afirmat că ministrul Cătălin Baba este nemulţumit că textul Cartei UMF nu include explicit înfiinţarea liniei de învăţământ în limba maghiară.

„Am avut mai multe discuţii cu minsitrul Baba. Mi-a spus că dacă nu este normal ca Ministerul sau Guvernul să ia o hotărâre în privinţa înfiinţării unei linii de studiu în limba maghiară şi aceasta revine universităţii şi de aceea va face presiuni asupra noastră mergând până la întreruperea finanţării a Universităţii. dimineaţă am primit prin fax ceea ce domnul ministru a susţinut telefonic vineri după amiază. Ne solicită ca să schimbăm cartea universităţii că acesta nu este avizată de minister. Ne-a cerut să respectăm legislaţia. Noi considerăm că am respectat întocmai legislaţia. Suntem cu Ministerul în justiţie”, a declarat, la România TV, Constantin Copotoiu.

Rectorul susţine că vina pentru această situaţie nu îi aparţine, fiind determinată de partea maghiară care încearcă să obţină înfiinţarea liniei de predare în limba maternă, fără o evaluare ARACIS, forul care se ocupă de acreditarea unităţilor superioare de învăţământ. „Nu noi ne facem vinovaţi că nu s-a făcut linia în maghiară”, a spus Copotoiu.

Deşi nu se opune doleanţei majore a cadrelor didactice maghiare, Copotoiu susţine că îndeplinirea acesteia nu se poate face prin eludarea prevederilor din Legea educaţiei.

„Este articolul 138 din lege care spune că orice formă de învăţământ într-o limbă străină sau un program de studii trebuie autorizat ARACIS. Dacă nu, unitatea de învăţământ superior intră în desfiinţare, iar cei vinovaţi sunt sancţionaţi penal”, a declarat Copotoiu.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Tudorel Urian, a confirmat existenţa adresei trimise UMF.

„De la Ministerul Educaţiei a pornit către UMF Târgu Mureş o scrisoare a ministrului prin care se cere să redacteze o Cartă a Universităţii, în conformitate cu articolul 128, Cartă obligatorie pentru funcţionarea legală”, a spus Urian.