Scandal monstru în Biserica Ortodoxă. Un preot din București, acuzat că a dublat tariful înmormântării unui cetățean ucrainean

Scandal monstru în Biserica Ortodoxă. Un preot din București este acuzat că a dublat tariful înmormântării unui refugiat ucrainean. Plângerea este făcută de un bărbat din Ucraina, care este extrem de afectat de ceea ce se întâmplă în țara lui. A precizat că a pierdut două rude în mai puțin de două luni.

12 iul. 2023, 23:31
Scandal monstru în Biserica Ortodoxă. Un preot din București, acuzat că a dublat tariful înmormântării unui cetățean ucrainean
Scandal monstru în Biserica Ortodoxă

Scandal monstru în Biserica Ortodoxă. Potrivit anunțului postat pe grupul „Uniți pentru Ucraina”, familia din Ucraina nu poate acoperi cheltuielile de înmormântare, după ce preotul care urma să oficieze slujba a dublat suma discutată inițial, potrivit ziare.com.

Scandal monstru în Biserica Ortodoxă

Situație tragică, revoltătoare, dar şi delicată într-o familie de refugiați din București. Le-au murit, pe rând, două rude (mama și un frate-n.r.). Pentru mamă au pus, în toamnă, mână de la mână, au mai ajutat şi terţi, au făcut înmormântare creștinește în suburbia Capitalei.

Pe 1 iunie le-a murit, prematur, fratele. Abia acum au terminat cu actele şi birocrația, pe 13 iulie, merg să-l ridice de la IML şi să-l ducă la crematoriu (da, s-au decis cu greu, că sunt religioşi, dar nu mai au deloc bani, chiar dacă unii lucrează, şi incinerarea e mai accesibilă ca preţ). S-au înţeles cu preotul de la capela din Vitan să-i facă prohodul şi a cerut 200 de lei.

Între timp, parohul a dublat suma şi familia Linei e disperată, că nu mai are nici de unde să împrumute. Are cineva relaţii la patriarhie sau poate cineva să contribuie, din solidaritate ortodoxă?”, a scris bărbatul pe rețeaua de socializare.

Citește și: Un cunoscut preot rupe tăcerea despre azilele groazei: „Biserica s-a implicat mereu în organizarea unor activități de acest fel. Cheia problemei este în altă parte și despre aceasta nu se vorbește”

La scurt timp de la postare, au apărut și comentariile. Unii cred că la mijloc e vorba de o tentativă de înșelătorie, dar alții au anunțat că au donat deja bani pentru acest caz.

Prietene, tu nu vezi că este o țeapă?/ Faceți chetă, că să îi dați unui nemernic?/ Nu-mi vine să cred că nu pot îngropa gratuit un refugiat. Nu numai atât, dar dublează tariful. Ce comportament creștin/ În primul rând, pentru cazurile sociale și cazuri de genul acesta nu se percep taxe la biserică.

Preoții nu au dreptul să ceară bani atunci când oficiază o slujba de înmormântare- căutați un alt preot. Incinerarea nu este permisă în religia ortodoxă și mie mi se pare stupid, dar asta e realitatea. Dacă sunt super religioși, sunt surprinsă că au acceptat varianta. S-ar putea, în acest caz, ca preotul să nu vrea să oficieze slujba din acest considerent. Sau asta este un fel de șpagă ca să încalce regulile bisericii?! Eu nu cred că nu există ajutoare de înmormântare pentru refugiați sau preoți care pot ajuta cu acest proces. Există și preoți ai comunității ucrainene, ați luat legătura cu ei?„, sunt doar câteva comentarii scrise la postare.