Scandal MONSTRU la Teatrul din Sibiu. Copile de 8 ani, folosite în scene cu tentă sexuală

Un scandal monstru a izbucnit la Teatrul din Sibiu, după ce un psiholog a alertat autorităţile, acuzând că mai multe fete cu vârste între 8 şi 12 ani au fost folosite în scene interzise minorilor într-o piesă a celebrului regizor Silviu Purcărete. Fetiţele interpretau un rol în care erau violate sau erau expuse unor abuzuri fizice.

RomaniaTV.net
27 mai 2016, 11:13

Psihologul sibian Mihai Copăceanu a publicat în ziarul Adevărul, un text în care argumentează că fetițele care interpretează personajul Margareta sunt abuzate emoțional și psihic. „În orice alt context, aceste gesturi sunt considerate agresiuni sexuale cu minori. Daca piesa s-ar fi jucat într-o şcoală, cu siguranţă ar fi fost interzisă. Dacă un alt străin ar fi făcut aceleaşi gesturi faţă de un copil, public sau privat, ar fi fost sancţionat legal. Dacă ar fi fost un film porno, asemenea. Codul Penal din România pedepseşte prin articolul 221 coruperea sexuală a minorilor şi prin articolul 219 agresiunea sexuală pentru că sunt infracţiuni contra libertăţii şi integrităţii sexuale. Şi în piesa de teatru, chiar dacă joacă un rol, actele cu conţinut sexual, atingeri, gesturi, comportamente, nu pot fi puse la îndoială. Nu pot fi justificate doar prin ideea de artă, mai ales în condiţiile în care piesa este una interzisă celor sub 16 ani!”, scrie Mihai Copăceanu pe adevărul.ro.

 

Psihologul opinează că este inacceptabil pentru oricine, ca regizor sau ca părinte, „să simulezi un viol asupra unui minor”, fapt ce riscă să afecteze dezvoltarea psihoemoţională şi sexuală a copilelor.

„Cum şi-au dat acordul părinţii şi, oare, au fost consiliaţi psihologic de implicaţiile pe termen mediu sau lung asupra psihicului acestor fetiţe? Au fost, oare, copiii evaluaţi psihologici, consiliaţi, la rândul lor, pentru aceste roluri vulgare?”, se întreabă psihologul.

Serviciul de Evaluare Inițială, Prevenire și Intervenție în Situații de Abuz, Neglijare, Exploatare din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Sibiu va verifica situația semnalată și dacă există încălcări ale legii. „Vom solicita instituției mai sus menționate (Teatrul Național „Radu Stanca” n. r.) un punct de vedere și, totodată, să ne pună la dispoziție documentele impuse prin H. G. 75/2005, precum și lista nominală a copiilor (cu datele de identitate ale acestora), care au avut rol în piesa amintită. De asemenea, ținând cont de prevederile lui H. G. 75/2015 vom solicita documente și informații și reprezentanților Serviciului Public de Asistență Socială Sibiu. Ulterior, după ce vom intra în posesia documentelor solicitate, vom analiza modul în care au fost respectate prevederile legale în domeniul protecției copilului”, se arată într-o adresă a instituţiei către TurnulSfatului.ro.

Conducerea Teatrului Național „Radu Stanca” explică faptul că spectacolul în cauză nu este produs ca un „spectacol pentru adulți, interzis minorilor” ci este un spectacol bazat pe un text clasic, din literatura universală, un act artistic veritabil. „Dorim să informăm publicul că Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu a îndeplinit toate obligațiile legale privind obținerea acordului ambilor părinți, avizul psihologic obținut în urma unei atente evaluări a copiilor, adeverință medicală eliberată de medicul de familie care atestă starea de sănătate a copilului, avize evaluate într-o relație firească a copilului cu familia din care acesta provine, cu respectarea prevederilor Legii nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului republicată și a H.G. 75/2015 privind reglementarea prestării de către copii de activităţi remunerate în domeniile cultural, artistic, sportiv, publicitar şi de modeling”, este anunţul TNRS

„Fiind la „a patra generație” a rolului Margareta, avem certitudinea că fetele nu au fost nicidecum afectate emoțional în urma implicării în acest spectacol, având în vedere că și în prezent vin la spectacolele din repertoriul TNRS, inclusiv la spectacolul „Faust”, în calitate de spectatori, fiind persoane pe deplin integre, cu o puternică identitate morală și profesională”, a explicat conducerea teatrului sibian.

„Faust”, în regia lui Silviu Purcărete, se joacă din anul 2007, până în prezent având loc 151 de reprezentații, producția fiind vizionată de peste 45.000 de spectactatori din țară și străinătate, inclusiv reprezentanți ai instituțiilor de stat naționale și europene.