Scandal pe AVEREA actorului Ştefan Iordache

În urma testamentelor lăsate de marele actor Ştefan Iordache şi de Mihaela Tonitza, rudele Mihaelei au cerut în instanţă anularea actului de succesiune. Cum pe aceste rude nu le cunoaşte nimeni, motivul procesului a devenit o enigmă. Un apropiat al răposaţilor a recunoscut că mărul discordiei nu ar fi casa din Gruiu sau drepturile de autor, ci tablourile extrem de valoroase ale marelui pictor Nicolae Tonitza.

RomaniaTV.net
28 ian. 2014, 08:33
Scandal pe AVEREA actorului Ştefan Iordache

Pe 15 septembrie 2011, rudele Mihaelei Tonitza au deschis proces mai multor persoane, solicitând anularea testamentului actorului prin care se împărţeau casa de la Gruiu, mai multe apartamente din Bucureşti, tablourile şi drepturile de autor asupra operelor maestrului. Pe lista celor daţi în judecată se află persoanele apropiate lui Ştefan Iordache: Ileana Iordache – sora maestrului, Marian – finul acestuia, regizorul Şerban Marinescu – prieten apropiat, medicul Daniela Safta de la Spitalul „Elias” – cea care a avut grijă de actor şi de soţia lui până în ultimul moment, jurnalistul Marius Tucă – cel care a iniţiat gala anuală de teatru „Ştefan Iordache” de la Caracal, dar şi fiica acestuia, Daria, Aura Corbeanu – vicepreşedintă UNITER, care acordă Premiul „Ştefan Iordache” în cadrul galei, medicul Tudor Ştefan Antonescu, fostul deputat Dan Ghibernea şi Simion Cristina – notarul care a legalizat testamentul, scrie ziarulring.ro.

De-a lungul timpului, procesul a suferit numeroase amânări, dosarul plimbându-se de la o instanţă la alta, iar următorul termen urmează să se stabilească. Judecătoarea Luminiţa Ionescu, purtător de cuvânt al Curţii de Apel, ne-a precizat că s-a mai întâlnit cu astfel de cazuri, fiind un conflict de competenţă între Judecătoria Sectorului 1 şi Tribunalul Bucureşti.

„E un dosar declinat. S-a iscat un conflict de competenţă! Obiectul dosarului: constatarea nulităţii actului juridic. În funcţie de ceea ce se cere în acţiune şi raportat la dispoziţiile Codului de procedură cu privire la competenţa după materie, instanţa primă, în cazul nostru Judecătoria Sectorului 1, a constatat că, legal, competenţa nu cade în sarcina ei, ci a tribunalelor. Fireşte, au trimis dosarul pentru soluţionare, pe calea declinării, către Tribunalul Bucureşti. Iar tribunalul, analizând aceleaşi acte, nimic mai mult, a apreciat că nu este competent în astfel de speţe, ci acestea intră în competenţa judecătoriei. Pentru aceasta există a treia instanţă, Curtea de Apel, care va decide care dintre cele două instanţe va soluţiona cazul, iar deciza e definitivă”, a explicat Luminiţa Ionescu.

VEZI ŞI Lucrări de Grigorescu şi Tonitza, scoase la vânzare la 50.000 de euro

Un apropiat al maestrului şi al soţiei sale a dezvăluit că acest proces există din cauza unor tablouri de mare valoare pe care Nicolae Tonitza i le-a lăsat nepoatei sale, Mihaela Tonitza.

„Acest testament a fost făcut de doamna Mihaela şi a fost deschis la 44 de zile de la moartea dânsei, la Gruiu. Martori au fost Daniela Safta, Marius Tucă, regizorul Şerban Marinescu, cei mai buni prieteni ai lor. Când doamna Mihaela a murit, Daniela a înmormântat-o, ea s-a ocupat de tot. Ei nu au avut multă avere, un apartament cu trei camere în Dorobanţi, o garsonieră, casa de la Gruiu, puţin pământ, o maşină şi tablourile. Pentru aceste tablouri ale lui Tonitza suferă acele rude. Era unul imens, cât o uşă, un portret al tatălui Mihaelei, iar altul avea vreo 50 cm şi cred că valorează 300.000-400.000 de euro. Nu ştiu unde au ajuns aceste tablouri, dar toată lumea a aflat de Nicolae Tonitza şi de Grigorescu”, a povestit apropiatul.