Scandal pe costul gazelor, între „aliaţi”. Germania acuză SUA că vinde gaze la preţuri astronomice

Ministrul german al economiei, Robert Habeck, le-a reproşat mai multor ţări şi în special SUA, că vând la preţuri foarte ridicate gazele care le înlocuiesc pe cele din Rusia.

06 oct. 2022, 13:14
Scandal pe costul gazelor, între „aliaţi”. Germania acuză SUA că vinde gaze la preţuri astronomice

„Anumite ţări, chiar prietene, obţin adesea preţuri astronomice”, a declarat oficialul într-un interviu acordat ziarului regional Neue Osnabruecker Zeitung. „Asta creează o problemă”, a apreciat el, adăugând că a cerut Comisiei Europene să „discute” cu statele respective. După ce a invadat Ucraina şi a fost sancţionată de Occident, Rusia a redus mai întâi semnificativ livrările de gaze către Germania, iar la începutul lui septembrie le-a sistat. Înainte de conflict, gazul rusesc reprezenta 55% din importuri.

Prin urmare, Berlinul a fost nevoit să îşi diversifice furnizorii şi a crescut considerabil volumul achiziţiilor de gaze naturale lichefiate (GNL), mult mai scumpe. La fel au procedat şi alte ţări europene, orientându-se în special către Statele Unite, iar ponderea GNL americane în importurile europene respective a crescut de la 28% anul trecut la 45% în prezent.

Citeşte şi Norvegia profită din plin de criza gazelor. Câştigurile din vânzări au crescut de zece ori, fiecare cetăţean ar primi 4.000 de euro dacă profitul ar fi redistribuit populaţiei

Habeck s-a referit deci în primul rând la furnizorii americani, reamintind că „Statele Unite au făcut apel la noi când au explodat preţurile petrolului” şi apreciind că „o astfel de solidaritate ar fi utilă şi pentru amortizarea preţurilor gazelor”.

În primăvară, când preţurile la petrol erau în creştere, Statele Unite au făcut apel la rezerva strategică naţională pentru a reduce presiunea asupra pieţelor, iar aliaţii lor din Agenţia Internaţională pentru Energie au sprijinit acest efort.

Germania cere de asemenea Uniunii Europene să îşi coordoneze achiziţiile de gaze, pentru a obţine preţuri mai scăzute. Ministrul citat a afirmat că UE trebuie „să îşi pună în comun puterea pe piaţă şi să orchestreze un comportament de achiziţii inteligent şi sincronizat (…) astfel încât diferitele state din Uniune să nu liciteze unele împotriva altora”.

Berlinul a anunţat săptămâna trecută un plan de asistenţă în valoare de 200 de miliarde de euro pentru plafonarea preţului la gaze atât pentru populaţie, cât şi pentru economia germană. Iniţiativa a fost criticată de alte ţări europene, în special de Franţa şi Italia, care au acuzat Germania că acţionează de una singură.

Citeşte şi Criza energetică îi lasă pe moldoveni pradă gerului. Gazele se vor scumpi cu peste 30%