Criza energetică îi lasă pe moldoveni pradă gerului. Gazele se vor scumpi cu peste 30%

Distribuitorul de gaze Moldovagaz din Republica Moldova a cerut luni autorităţii de reglementare a energiei permisiunea de a majora preţurile gazelor livrate populaţiei şi industriei cu 31,5%, în condiţiile în care ţara se confruntă cu o criză energetică de iarnă.

20 sept. 2022, 09:32
Criza energetică îi lasă pe moldoveni pradă gerului. Gazele se vor scumpi cu peste 30%

Gazele se scumpesc în Republica Moldova. Solicitarea a fost anunţată de şeful Moldovagaz, Vadim Ceban, într-o postare pe Telegram, noul preţ propus fiind de 26.675 lei moldoveneşti (1.382 dolari) pe mia de metri cubi.

Principalul factor care a necesitat acest pas a fost creşterea semnificativă continuă a preţurilor de achiziţie„, a scris Ceban.

Majorarea propusă de Moldovagaz ar afecta atât consumatorii casnici privaţi, cât şi consumatorii industriali.

Citeşte şi Criza energetică provoacă îngrijorare în Europa. Cum își ajută guvernele din Europa locuitorii să treacă mai uşor pentru creşterile de preţuri la energie

Republica Moldova este puternic dependentă de gazele ruseşti şi a fost puternic afectată de creşterea abruptă a preţurilor spot ale gazelor după invadarea Ucrainei de către Rusia, în februarie.

Mii de oameni au ieşit duminică pe străzile capitalei Republicii Moldova, Chişinău, pentru a cere demisia guvernului pro-occidental, invocând preţurile ridicate ale combustibilului şi inflaţia mai mare. Câteva sute de protestatari au rămas în corturi peste noapte în faţa Parlamentului Republicii Moldova.

Citeşte şi Proprietarii de mașini electrice, copleșiți de criza energetică. Șoferii denunță o mare țeapă și vor să revină pe benzină: „Rentabilitatea unei mașini electrice nu se mai justifică!”

În tot acest timp, la nivelul UE, Comisia Europeană a prezentat propuneri pentru a reduce majorarea preţurilor la gaze şi electricitate în statele Uniunii Europene, în special prin impozitarea profiturilor excesive ale producătorilor de energie.