SCANDAL pe despăgubirile pentru tragedia de la Maternitatea Giuleşti. Părţile vătămate nu au primit nici acum banii

La mai bine de cinci ani de la tragedia de la Maternitatea Giuleşti, unde şase nou-născuţi şi-au pierdut viaţa în urma unui incendiu, părinţii lor şi cei care au supravieţuit, dar au rămas cu probleme şi sechele, nu au primit încă despăgubirile stabilite de instanţă. Ministerul Sănătăţii, Primăria Bucureşti, Maternitatea Giuleşti şi alte persoane fizice trebuiau să plătească în solidar daune totale în valoare de 4 milioane de euro victimelor incendiului, însă nici acum problema nu a fost soluţionată, fiind blocată din cauza unor chichiţe birocratice.

RomaniaTV.net
08 dec. 2015, 10:33
SCANDAL pe despăgubirile pentru tragedia de la Maternitatea Giuleşti. Părţile vătămate nu au primit nici acum banii

Familiile celor şase bebeluşi care au murit în urma incendiului de la Maternitatea Giuleşti, dar şi altele care s-au constituit părţi civile, sunt decise să facă plângeri penale dacă până la sfârşitul săptămânii nu vor primi banii pe care instanţa a decis că trebuie să-i primească. Asta cu toate că banii sunt prevăzuţi atât în bugetul Ministerului Sănătăţii, cât şi în bugetul Primăriei Capitalei.

Pe conturile Ministerului Sănătăţii există chiar un sechestru pe suma de 4 milioane de euro care ar fi trebuit să ajungă la toate părţile civile din dosar, însă cu toate acestea plăţile nu au fost făcute. Mihaela Tănase, consilier al ministrului Sănătăţii, a explicat la România TV că întârzierea este cauzată de probleme birocratice. Mai exact, executorul judecătoresc care se ocupă de dosar nu a comunicat Trezoreriei Statului că deja a fost executată o parte din sumă de la alte părţi care trebuie să plătească daune în solidar, în condiţiile în care la Ministerul Sănătăţii a fost pusă poprire pe întreaga sumă fixată de instanţă, de 4 milioane de euro.

Ministerul Sănătăţii are fondurile necesare pentru plata daunelor, însă e nevoie de unele clarificări. Decizia penală a fost ca Ministerul Sănătăţii, împreună cu Primăria Municipiului Bucureşti, cu Spitalul „Panait Sârbu” (Maternitatea Giuleşti, n.r.) şi alte persoane fizice să plătească daunele în solidar. S-au pus, însă, popriri pe conturile Ministerului Sănătăţii pentru toate sumele datorate. O parte din sumă au fost plătită deja de alte părţi din dosar, dar nu a fost anunţată Trezoreria, ca să poată face plata parţială. Ministerul Sănătăţii a luat legătura cu trezoreria şi cu alte părţi pentru a se regla această problemă, care este în curs de clarificare. Cel care trebuia să anunţe Trezoreria că a executat o parte din sume era executorul judecătoresc, care a notificat Ministerul Sănătăţii. Trezoreria nu va modifica suma pe care s-a pus poprire decât la comunicarea executorului„, a explicat Mihaela Tănase.