Scandal pe salariul minim. Sindicatele îi cer premierului Orban să modifice la legea salarizării. Ce propuneri au făcut

Reprezentanţii Cartel Alfa şi ai Blocului Naţional Sindical au anunţat marţi, în cadrul Consiliului Naţional Tripartit pentru Dialog Social, că nu agreează formulele de calcul pentru stabilirea salariului minim şi au recomandat corecţii. Sindicaliștii avertizează că din cauza impactului bugetar pe care îl are legea, salariul minim ar putea fi înghețat din 2023, potrivit România TV.

RomaniaTV.net
03 dec. 2019, 10:40
Scandal pe salariul minim. Sindicatele îi cer premierului Orban să modifice la legea salarizării. Ce propuneri au făcut

Prim-ministrul Ludovic Orban a anunţat, în debutul întâlnirii, că Executivul îşi doreşte o modalitate de calcul a salariului minim pe economie care să se bazeze pe realitatea economică şi care să nu creeze tulburări majore.

„În ceea ce priveşte proiectul privind salariul minim, noi ne menţinem punctul de vedere, vă spun sincer. Asta considerăm noi că este soluţia. Sigur, suntem deschişi pentru o discuţie, pentru anul viitor, să luăm în calcul orice fel de propunere şi iniţiativă pentru a îmbunătăţi. Dar tot pe ideea asta: noi dorim să ajungem la o modalitate de calcul a salariului minim pe economie care să se bazeze pe realitatea economică şi care să nu creeze tulburări majore în economie, în funcţionarea companiilor, în raportul dintre cerere şi ofertă. Şi, de asemenea, care să aibă cu adevărat rolul de a genera un stimulent şi nicidecum un instrument prin care să fie generate efecte negative”, a precizat premierul.

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a propus ca în formula de calcul a salariului minim să fie introdusă, ca factor de corecţie, şi valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent, potrivit Agerpres.

„Formula dumneavoastră, pentru că nu este legată de fondul de investiţii sau stimularea fondului de investiţii, dă o curbură – şi asta se poate calcula – aplatizată. Ea are ca măsură efectivă că într-o anumită perioadă de timp îngheaţă salariul minim pe economie în România. Pentru că exact parametrul legat de diminuarea sărăciei şi îmbunătăţirea nivelului de trai al salariaţilor cu venituri scăzute nu este luat în considerare. Şi, în acest sens, pentru perspectiva de viitor, ar trebui ca pe formula numărul 1 – pentru că pe formulele 2 şi 3 avem obiecţii, deoarece nu sunt stimulatoare nici măcar pentru mediul economic – să fie introdus un factor de corecţie în funcţie de coşul de trai decent”, a afirmat el.

Hossu a propus ca de la 1 ianuarie salariul minim să aibă o valoare de 2.260 de lei.

„Astăzi ar trebui să avem un consens pe nivelul de salariu minim pentru 2020, de la 1 ianuarie. Legat tocmai de diferenţa de parametri de calcul, noi vă propunem să ne reîntoarcem la ceea ce este relativ acceptat de partenerii sociali şi predictibil, pentru că a fost anunţat din septembrie: ca de la 1 ianuarie 2020 salariul minim pe economie garantat în plată brut să fie de 2.260 de lei”, a precizat el.

La rândul său, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a anunţat că renunţă la variantele 2 şi 3 de calcul al salariului minim propuse anterior şi a adus modificări primei variante de calcul propuse de el. 

„Eu propun o corectare a variantei 1 cu care aţi venit, (…) care ne va permite de acum încolo, ca parteneri sociali, de la an la an, să facem ajustările necesare. Formula domniilor voastre în varianta 1 presupunea corectarea salariului minim brut pe economie cu rata inflaţiei octombrie 2019, raportat la octombrie 2018 şi cu creşterea reală a productivităţii pe persoană ocupată 2018 – raportat la 2017. Formula de calcul pe care o propunem este aceea de a corecta salariul minim brut pe economie actual cu rata inflaţiei medii anuale 2020, nivelul estimat, corectată cu creşterea reală a productivităţii pe persoană ocupată pentru 2020, raportat la 2019, nivel estimat, şi corectat cu jumătate din rata de creştere a salariului real 2020/2019 – nivel estimat”, a explicat Dumitru Costin.

Dumitru Costin a atras atenţia şi asupra faptului că legarea anumitor salarii şi indemnizaţii din sectorul public de valoarea salariului minim poate genera pe viitor o frânare a majorării salariului minim, din cauza impactului bugetar pe care l-ar genera.

De asemenea, Dumitru Costin a recomandat ca în perioada următoare să fie încheiat un acord tripartit Guvern – patronate – sindicate, în cadrul căruia să fie asumat un calendar de creştere a salariului minim.