Scandal religios: Fondatorul unei biserici, acuzat că a avut 40 de soţii

Biserica Mormonă a recunoscut că fondatorul său, Joseph Smith (1805 - 1844), s-a căsătorit cu aproximativ 40 de femei, printre care şi soţii ale adepţilor săi, după ce, timp de aproape două secole, susţinuse că acesta fusese monogam, informează Reuters, citată de Agerpres.

11 nov. 2014, 16:14
Scandal religios: Fondatorul unei biserici, acuzat că a avut 40 de soţii

Biserica lui Isus Hristos a Sfinţilor din Zilele cele din Urmă (Biserica Mormonă) a încercat până acum să cosmetizeze unele aspecte ale istoriei sale, inclusiv poligamia practicată de către Joseph Smith şi Brigham Young, cel care l-a ajutat să realizeze la Salt Lake City (statul Utah) sediul central al Bisericii Mormone.

„Joseph a avut mai multe neveste şi i-a autorizat pe adepţii săi să practice căsătoriile multiple”, se spune într-o lucrare a acestei biserici intitulate „Căsătoria multiplă în Kirtland şi Nauvoo”, cu precizarea că „estimări atente indică un număr cuprins între 30 şi 40” de soţii pentru Joseph Smith. Soţiile sale au avut, în cea mai mare, parte vârste cuprinse între 20 şi 40 de ani, cu excepţia fiicei unor prieteni apropiaţi, Helen Mar Kimball, care i-a devenit nevastă cu câteva luni înainte de a împlini 15 ani.

Citeşte şi Povestea celui mai ciudat PREOT din LUME. Are MOTOCICLETĂ şi este plin de TATUAJE VIDEO

„Căsătoria multiplă a fost dificilă pentru toţi cei implicaţi. Pentru Emma, soţia lui Joseph Smith a fost un calvar chinuitor”, susţine lucrarea citată.

Biserica a fost criticată pentru tratamentul aplicat femeilor, persoanelor de culoare, care au fost excluse de la preoţie până în 1978, şi homosexualilor.

Biserica Mormonă, fondată în 1830, a interzis poligamia în 1890, atunci când guvernul SUA a ameninţat că va refuza Utah-ului statutul de stat federal, aminteşte Reuters.