SCANDAL SALARII. FSLI: Cu o asemenea glumă proastă de proiect de ordonanţă, Guvernul ar trebui să plece

Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) cere demisia Guvernului Cioloş din cauza proiectului de ordonanţă privind legea salarizării şi anunţă proteste luni şi marţi, în faţa Guvernului.

12 apr. 2016, 12:50
SCANDAL SALARII. FSLI: Cu o asemenea glumă proastă de proiect de ordonanţă, Guvernul ar trebui să plece

Reprezentanţii profesorilor cer demisia Guvernului Cioloş din cauza controversatului proiect de ordonanţă de urgenţă privind salarizarea unitară şi anunţă proteste luni şi marţi (18 şi 19 aprilie), între orele 15:00 – 17:00, în faţa Guvernului, potrivit unui comunicat de presă al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), remis marţi agenţiei MEDIAFAX.

Preşedintele FSLI, Simion Hăncescu, a declarat pentru MEDIAFAX că OUG privind legea salarizării este o „glumă proastă” şi că profesorii care ar urma să vină în sistem ar avea salarii şi mai mici decât acum.

„Cu o asemenea glumă proastă de proiect de ordonanţă, Guvernul ar trebui să plece. Mie nu-mi vine să cred că s-au gândit la o asemenea variantă, să propună salarii pentru învăţători cu 800 de lei mai mici. Un învăţător are maximum 2.700 de lei, dacă trece acest OUG, ar avea maximum 1.900 de lei. Deja e agitaţie maximă în sistem. Cei care vor veni în sistem ar urma să aibă salarii şi mai mici decât sunt acum. Chiar dacă vor retrage ordonanţa, problema de fond rămâne, nu şi-au onorat angajamentele pe care le-au luat, rămâne problema legii salarizării”, a spus Hăncescu.

Proiectul privind salarizarea în sistemul bugetar nu rezolvă marile discrepanțe în salarizarea personalului din acest sector, potrivit Federației Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) care anunță că membrii săi vor recurge la toate formele de luptă sindicală.

Prima acțiune de protest urmează să se desfășoare în zilele de 18 și 19 aprilie, în intervalul orar 15,00 — 17,00, când sindicaliștii vor picheta Guvernul României.

Potrivit FSLI, salariile „umilitoare” propuse pentru debutanți sunt „un îndemn” pentru tinerii performanți să fugă de învățământ în timp ce învățătorii și educatoarele cu studii medii riscă să rămână la același nivel pentru o perioadă nedefinit de mare, în urma aplicării noului act normativ privind salarizarea bugetarilor.

„Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, analizând proiectul Ordonanței de urgență privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, care urmează a fi adoptat în cel mai scurt timp, a constatat că acesta nu rezolvă marile discrepanțe în salarizarea personalului bugetar pe care le-am sesizat în numeroase rânduri, atât guvernului actual, dar și celor care l-au precedat! Mai mult, din grilele de salarizare propuse de Guvernul Cioloș, se constată că pentru anumite categorii de cadre didactice și pentru personalul didactic auxiliar, salariile propuse sunt mai mici decât cele actuale cu: 7% pentru educatoarele și învățătorii debutanți, categorii care vor fi salarizate la nivelul salariului minim brut pe economie; până la 29% pentru învățătorii și educatoarele cu studii medii; 6% pentru profesorii debutanți; 6% pentru informatician IA; 6% pentru administrator financiar gradul I”, se precizează în comunicatul citat, potrivit Agerpres.

În acest context, potrivit FSLI, cei peste 178.000 de salariați din învățământul preuniversitar, membri de sindicat ai organizațiilor afiliate, nu acceptă o astfel de lege de salarizare.

„Am informat în mod public că, după majorarea salarială de aproximativ 25% din anul 2015, salariul unui profesor debutant este de circa 1.100 de lei net, iar al unui profesor la final de carieră este de aproximativ 2.400 lei. Dacă un salariu de 1.100 lei net — al unui profesor debutant — este mult prea mare și Guvernul Cioloș a înțeles că trebuie să îl reducă cu 6%, iar un învățător debutant trebuie să primească salariul minim pe economie, Federația Sindicatelor Libere din Învățământ cere ca actualul Guvern să-și dea demisia de onoare”, subliniază comunicatul citat.

Reprezentanții Consiliului Național Tripartit pentru Dialog Social discută marți, într-o ședință la Ministerul Muncii, proiectul de Ordonanță de Urgență a Guvernului privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice.

Vezi şi: Ce salarii vor avea dascălii din învăţământul preuniversitar. Minimul este de 1320 de lei. „Dacă asta e recunoaştere…”

Potrivit notei de fundamentare a proiectului de act normativ, documentul urmărește eliminarea suprapunerilor salariale datorate creșterii salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, care a condus la suprapunerea primelor 24 de clase de salarizare din Legea-cadru nr.284/2010, eliminarea nivelurilor diferite de salarizare pentru aceeași funcție, în cadrul aceleiași instituții, eliminarea egalizării salariilor pentru persoane cu vechime în muncă diferită, eliminarea suprapunerilor salariale pentru angajații care au studii diferite (studii superioare, studii medii, studii generale), precum și stabilirea și calcularea salariilor în baza unui singur act normativ.

Astfel, raportul între salariul de bază minim și cel maxim în sectorul bugetar va fi de 1 la 12. Cel mai mic salariu de bază va fi de 1.250 lei, pentru funcții cu studii medii și generale, iar cel mai mare de 15.000 lei, pentru funcția cu cea mai mare responsabilitate în stat. Salariile de bază pentru fiecare funcție vor fi stabilite, în raport de studii, grade/trepte profesionale și gradații. Promovarea în grade/trepte profesionale se va face de regulă pe un post vacant, din 3 în 3 ani, sau conform unor reglementări din statutele proprii.

De asemenea, în nota de fundamentare se precizează că avansarea în gradații se va face din 5 în 5 ani, cu excepția primei gradații care se va acorda după 3 ani.

Efortul financiar brut necesar implementării proiectului de ordonanță de urgență va fi de 2,344 miliarde de lei, iar impactul net va fi de 1,503 miliarde de lei.