Scandal sexual la Seminarul Teologic Ortodox din Baia Mare. Un arhidiacon, profesor de Morală, acuzat de eleve că le face avansuri: „Nu am aşa relaţie deschisă cu oricine, poate vei ajunge să mă cunoşti mai bine”

Arhidiaconul Daniel Farcaș, profesor de Morală, Nou Testament şi Vechi Testament la Seminarul Teologic Ortodox din Baia Mare este acuzat că le face avansuri elevelor. "Cătălina", una dintre fostele sale eleve, a dezvăluit cum relaţia profesor-elev s-a transformat în relaţie de prietenie, prietenie care, la scurt timp, a devenit sursă de avansuri sexuale din partea feţei bisericeşti.

16 mart. 2023, 10:16

Scandal sexual la Seminarul Teologic Ortodox din Baia Mare. O înregistrare care a intrat în posesia Recorder scoate la iveală adevăruri şocante şi revoltătoare totodată. Imaginile și mesajele au ajuns la conducerea Seminarului, dar și la Episcopul Iustin al Maramureșului și Sătmarului, membru în Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române. În fața acestor înalte fețe bisericești s-au prezentat și două eleve care au reclamat comportamentul arhidiaconului profesor.

Scandal sexual la Seminarul Teologic Ortodox din Baia Mare

Profesorul şi-a dorit o relaţie de prietenie cu elevele sale, în special cu „Cătălina” şi, sub pretextul că o ajută cât timp părinţii ei sunt plecaţi la muncă în străinătate, s-a apropiat de ea mai mult decât i-ar fi permis statutul de faţă bisericească.

După cum reiese din înregistrarea făcută publică de „Cătălina”, profesorul a început prin a insista ca eleva să renunţe la a-i mai vorbi cu „dumneavoastră”. După multe încercări eşuate, „Cătălina”, a reuşit să i se adreseze aşa cum profesorul îşi dorea. Au urmat mesaje de bună dimineaţa şi noapte bună, conversaţii lungi în miez de noapte, invitaţii la cafea şi la orele de condus pe care profesorul de preda (Farcaş era şi instructor auto), apoi o excursie cu clasa în care profesorul s-a dovedit mai de „gaşcă” decât ar fi fost cazul. În respectiva excursie, profesorul însuşi le-a dat elevelor alcool să bea şi s-a pozat cu ele în pat.

Citeste si Un cunoscut lanț de restaurante a publicat un mesaj neobișnuit de recrutare, după scandalul Auchan: ”Căutăm colegi umani la casă”. Auchan: „Nu a fost nimeni disponibilizat!”

Un alt aspect şocant a fost şi denumirea grupului de whatsapp pe care profesorul şi elevele comunicau. Acesta se numea „Fozy and the harem” (în traducere: „Fozy şi haremul”, Fozy fiind porecla profesorului).

La un moment dat, „Cătălina” şi-a dat seama că insistenţele profesorului devin deranjante pentru ea. A fost momentul în care a decis ca relaţia de prietenie dintre ea şi Farcaş să se încheie. I-a comunicat că vrea să revină la adresarea cu pronumele de politeţe, iar îndepărtarea ei a atras după sine furia profesorului, care o pedepsea ori de câte ori prindea ocazia.

Sancțiunile dictate împotriva lui Daniel Farcaș au fost fie minore, fie motivate de aspecte care n-au avut legătură cu situația de la Seminar.

Daniel Farcaș este în continuare profesor de Morală, Noul și Vechiul Testament şi continuă să predea inclusiv la clasa de fete cu care a fost în excursie.

Citeste si Colectarea selectivă a deșeurilor, promovată de preoții în biserică. ”Încercăm să contribuim la păstrarea unui mediu mai curat”