Scandal şi miştouri la Cameră. „A venit Cotoiul şi are coada lungă că a rămas cu ea prinsă în uşă”

Deputaţii s-au dat în stambă la şedinţa de plen de marţi. Înarmaţi cu o portavoce siclam, reprezentanţii Opoziţiei au luat din nou cu asalt balcoanele pentru a-i supraveghea pe aleşii ca nu cumva să voteze la două mâini. "Nu e cvorum! Penalilor, n-aveţi cvorum!", au urlat pesediştii, spre disperarea celor de la putere care au cerut preşedintelui de şedinţă, Roberta Anastase, să ia măsuri împotriva acestora.

RomaniaTV.net
21 feb. 2012, 10:01
Scandal şi miştouri la Cameră. „A venit Cotoiul şi are coada lungă că a rămas cu ea prinsă în uşă”

Deputatul PDL Gheorghe Tinel i-a cerut, marţi, în plen, preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, să ia măsuri împotriva parlamentarilor PSD aflaţi la balcoane, arătând că aceştia „se manifestă ca pe stadion”. El a arătat că Regulamentul Camerei prevede că persoanele care asistă la şedinţă trebuie să se abţină de la a se manifesta.

„Vă rog să luaţi măsurile necesare, pentru că nu suntem pe stadion, pe o arenă de sport. Să păstrăm un cadru decent de dezbatere, chiar dacă opoziţia nu vrea să participe”, a spus Gheorghe Tinel, citat de Mediafax.

În replică, deputatul PSD Marian Neacşu a spus că persoanele de la balcon sunt „deputaţi în exercitarea mandatului”. „Vociferările din sală dovedesc că vă deranjează că sunt mai mulţi deputaţi în balcoane decât în sală”, a adăugat Neacşu.

Roberta Anastase a spus că trebuie depăşit acest moment, care nu face bine nici puterii şi nici opoziţiei.

„Să nu exagerăm, sunt mult mai puţini la balcoane, dar mult mai gălăgioşi. Să ne concentrăm pe lucrări şi să depăşim acest moment, care nu face bine nici puterii, nici opoziţiei”, a spus Anastase.

La sesiunea de vot final, unul dintre deputaţii PSD aflaţi în balcoane, Adrian Solomon, a scos din geantă o portavoce siclam fiind pregătit să semnaleze sonor orice derapaj la puterii de Regulamentul Camerei. „Ca să facem gălăgie, să ştie că sunt urmăriţi”, a spus Solomon referitor la motivul pentru care a venit cu portavocea.

Până la portavoce, deputaţii opoziţiei făceau tot felul de comentarii legate de colegii din plen. Una dintre ţinte a fost Sever Voinescu-Cotoi, care a sosit la plen cu ceva întârziere. „A venit Cotoiul şi are coada lungă că a rămas cu ea prinsă în uşă. De asta s-a făcut curent, că e uşa deschisă”, a comentat un pesedist.

Solomon s-a legat de gadgeturile cu care au venit câţiva deputaţi ai coaliţiei la Parlament. „De unde aveţi bani de iPaduri, băăăii? Poporul n-are bani de lemne”, a strigat social-democratul.

Sesiunea de vot final a început cu un apel nominal cerut de PDL pentru a demonstra că este cvorum pentru desfăşurarea şedinţei. Cvorumul a fost îndeplinit la limită: 165 de deputaţi prezenţi. Fără să vrea, cel care a îndeplinit cvorumul a fost liberalul Mihai Voicu ce, din calitatea de secretar, a trebuit să efectueze apelul şi, implicit, a figurat ca prezent.

La vot însă, legile ordinare nu au obţinut 165 de voturi ceea ce l-a făcut pe Solomon să strige din nou şi să pornească în mai multe rânduri sirena de la portavoce: „Nu e cvorum! Penalilor, n-aveţi cvorum!”. Însă puterea a invocat faptul că prevederile regulamentare obligă la constatarea cvorumului doar la începutul şedinţei de vot final, nu şi în timpul acesteia.

Aşa că parlamentarii opoziţiei de la balcoane au trebuit să se resemneze cu situaţia şi au plecat unul câte unul. Dar au rămas cu satisfacţia că preşedintele de şedinţă, Ioan Oltean, nu s-a încumetat să supună votului şi proiectele de legi organice datorită riscului foarte mare ca acestea să nu treacă.

La finalul şedinţei, Mihai Voicu a anunţat că USL va contesta la Curtea Constituţională legile votate în cursul şedinţei de marţi.

Aproximativ 25 de deputaţi PSD au asistat la şedinţă din balcoanele sălii.