Scandal uriaş. Guvernul Orban l-a dat afară pe Costel Vânătoru, o legendă a cercetării din România

Directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Aromatice și Medicinale Buzău, cercetătorul Costel Vânătoru, căruia îi aparține proiectul, a fost demis prin ordin al ministrului Agriculturii. În locul său, a fost numit temporar pentru ”coordonarea activității și dezvoltarea unei noi strategii de dezvoltare a Băncii, directorul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Adrian Chesnoiu.

14 dec. 2019, 06:10
Scandal uriaş. Guvernul Orban l-a dat afară pe Costel Vânătoru, o legendă a cercetării din România

UPDATE: Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma (PSD), a transmis o invitaţie, cu antetul Primăriei, la un miting care va avea loc, duminică, în centrul oraşului, pentru a-l determina pe ministrul Agriculturii, Adrian Oros, să revină asupra deciziei prin care l-a demis pe cercetătorul Costel Vânătoru de la conducerea Băncii Naţionale de Gene.

Cercetătorul Costel Vânătoru și-a dedicat ultimii 34 de ani cercetării, el fiind coordonator al Stațiunii de Cercetare Legumicolă Buzău și un om care a contribuit la dezvoltarea și aclimatizarea multor specii de plante și a păstrării semințelor. În ultimii ani, a pus la punct la Buzău Banca de Gene, proiectul fiind unul personal, care a primit girul fostului ministru al Agriculturii Petre Daea.  Imediat după instalarea Guvernului Orban, cercetătorul buzoian își exprima speranța că cei aflați acum la putere nu vor pune bețe în roate înființării proiectului Banca de Gene, pe care-l  numea ”un proiect de țară, un proiect de siguranță națională, nu unul politic”.

eprezentanţi ai PSD Buzău au reacţionat după ce cercetătorulul Costel Vânătoru a fost demis de la conducerea Băncii de Gene pentru Legumicultură. Primarul oraşului Buzău, Constantin Toma, a declarat că Vânătoru nu este membru de partid şi şi-a făcut toată viaţa datoria fiind în slujba acestei ştiinţe, potrivit News.ro

Deputatul PSD Dănuţ Păle, vicepreşedinte al Comisiei de agricultură, consideră decizia ministrului Agriculturii ca fiind o crimă şi spune că va face tot ce depinde de el ca aceia care au luat această decizie să prezinte explicaţii. Liderul PNL Buzău Cristinel Romanescu a declarat că nu ştie detalii, subliniind că proiectul Băncii de Gene este unul naţional şi că nu stă într-un singur om.

Primarul municipiului Buzău, Constantin Toma a spus: „Domnul Costel Vânătoru m-a anunţat telefonic că a fost demis din funcţia de director al Băncii de Resurse Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Medicinale şi Aromatice. Nu este normal. Nu este un membru de partid iar acest om şi-a făcut toată viaţa datoria fiind în slujba acestei ştiinţe. Faptul că domnul Petre Daea l-a ales să fie primul director al acestei bănci a fost doar o recunoaştere a faptului că este cel mai bun specialist al României în acest domeniu. Este o decizie urâtă şi în această „logică” de măsuri luate la întâmplare, este o măsură împotriva economiei naţionale, a recuperării tradiţiei, istoriei în ceea ce înseamnă utilizarea de seminţe de legume româneşti. Este incredibil şi trebuie să ne batem pentru acestă mare lovitură dată unui om, şi nu atât omului Costel Vânătorul, cât unui proiect naţional de dezvoltare a acestei ţări, pentru că nu ştiu dacă ştiţi dar acum se mai folosesc pe piaţă doar 5 la sută seminţe româneşti. Primăria Buzău a donat uin spaţiu excepţional în mijlocul Crângului de 1,2 hectare, un teren de o valoare imensă pentru un proiect naţional extrem de important. Omul acesta făcuse primele angajări, primele investiţii şi trebuia să se mute acolo şi sa înceapă activitatea. Nu cred că în acest moment există în România un alt specialist care să ducă la capăt această idee, acest proiect. Această decizie este o decizie de ucidere a unei idei extraordinare”.

La rândul său, deputatul Dănuţ Păle, vicepreşedinte al Comisiei de agricultură, consideră decizia ministrului Agriculturii ca fiind o crimă şi spune că va face tot ce depinde de el ca aceia care au luat această decizie să prezinte explicaţii.

Decizia luată de minister este cu atât mai controversată cu cât cercetătorul Constantin Vânătoru începuse munca la Banca de Gene şi trebuia să ajungă la minister cu tot planul pentru infrastructură şi cu fondurile necesare.

La rândul său, deputatul Cristinel Romanescu, liderul PNL Buzău a declarat că a aflat din presă despre demiterea lui Costel Vânătoru şi că nu a reuşit să vorbească până acum cu ministrul Adrian Oros pentru a oferi un răspuns pertinent şi documentat în legătură cu ce se va întâmpla cu Banca de Resurse Vegetale pentru Legumicultură, Floricultură, Plante Medicinale şi Aromatice.