Noua lege a pensiilor a fost adoptată, după scandalul din coaliție. Ciolacu: „În noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB”

Legea pensiilor a fost adoptată în şedinţa de Guvern de astăzi, 11 noiembrie. Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că în noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB, reprezentând cheltuieli cu pensiile.

09 nov. 2023, 17:50
Noua lege a pensiilor a fost adoptată, după scandalul din coaliție. Ciolacu: „În noua lege a pensiilor va fi eliminat pragul de 9,4% din PIB”

UPDATE:

A fost un scandal – monstru la Palatul Victoria. Ședința de guvern pentru pensiile românilor a fost suspendată, după ce ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, care susține că nu sunt bani pentru majorări, s-a certat cu toată lumea.

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu a făcut o criză de nervi la guvern, în timp ce Marcel Boloș era închis în birou și refuza să-și dea avizul pe Legea Pensiilor.

UPDATE: Tensiuni din ce în ce mai mari în coaliţia de guvernare, pe măsură ce ne apropiem de intrarea în 2024, an electoral în care sunt programate patru scrutinuri. Din informaţiile România TV, ministrul Finanţelor Marcel Boloş ar fi refuzat să semneze noua lege a pensiilor. Ulterior, ministrul liberal și-a dat avizul pe proiect, iar acesta a fost introdus pe ordinea de zi a ședinței de Guvern.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că pe masa Guvernului se află proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public, prin care vor fi eliminate toate inechităţile din sistem, atât cele dintre femei şi bărbaţi, dar şi cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite. Premierul a precizat că au parcurs şi avizul Ministerului de Finanţe pe acest proiect.

”Astăzi avem pe masa Guvernului proiectul noii legi a pensiilor din sistemul public. Este una dintre cele mai importante legi din acest mandat, care aduce două majorări de pensii în 2024. Prima va fi la 1 ianuarie, când va fi indexat punctul de pensie, cum prevede legea. A doua va veni la 1 septembrie, când majoritatea pensiilor vor creşte prin recalculare, reparând nedreptăţi majore”, a spus premierul în deschiderea şedinţei Executivului.

Marcel Ciolacu a precizat că ”vor fi eliminate toate inechităţile din sistemul public de pensii, atât cele dintre femei şi bărbaţi, dar şi cele dintre persoanele pensionate în baza unor legi diferite”.

”Mai mult, prin adoptarea acestei legi vom elimina pragul de 9,4 % din PIB, introdus de cei care doreau blocarea creşterii pensiilor până în 2070”, a spus premierul Ciolacu.

Premierul a menţionat că au parcurs şi avizul Ministerului de Finanţe.

UPDATE: PSD şi PNL s-au reunit într-o şedinţă a coaliţiei, joi, înainte de şedinţa de Guvern în care se discută noua lege a pensiilor. Liberalii s-au arătat nemulţumiţi, joi dimineaţa, într-o şedinţă a conducerii PNL, privind impactul bugetar al acestei legi, anunţat de ministrul Muncii, respectiv de 55,6 miliarde de lei, în condiţiile în care, spuneau ei, impactul calculat de Ministerul de Finanţe era diferit.

După şedinţa liberalilor, preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat că este nevoie de o clarificare pe legea pensiilor.

El a precizat că este un impact mare pe care trebuie să şi-l asume cu date concrete şi să existe sustenabilitate pentru această decizie.

”La cifrele anunţate aseară de 55,6 miliarde impactul este de aproximativ 3 % din PIB ceea ce este enorm de mult şi trebuie să identificăm sursele de finanţare”, a spus liderul PNL.

Potrivit unor surse liberale, în şedinţa coaliţiei, ministrul Muncii a admis că impactul bugetar al legii pensiilor este sub 30 de miliarde de lei, aşa cum preconizase Ministerul Finanţelor. Şedinţa de Guvern, care trebuia să înceapă la ora 12.00, a fost amânată cu o oră, pentru ora 13.00.

Ştirea iniţială

Guvernul Ciolacu are în analiză în şedinţa de joi proiectul privind sistemul public de pensii, precum şi ordonanţa de urgenţă prin care se modifică plafoanele privind utilizarea plăţilor cash, dar acestea ar fi momentan blocate, deoarece, din informaţiile România TV, ministrul Marcel Boloş ar feruza semnarea acestora.

Conform surselor guvernamentale, Boloș refuză să semneze Legea Pensiilor pe motiv că nu există sursa de finanțare pentru a crește pensiile, de la 1 ianuarie 2024.

De asemenea, Boloș refuză să semneze revenirea la vechile plafoane de cash din cauză că această măsură a fost susținută de Ministerul de Finanțe și ar fi adus bani în plus la bugetul de stat.

În momentul de faţă, conform informaţiilor venite dinspre PSD, liderii partidului ar pune o presiune uriaşă pe premierul Ciolacu pentru a-l convinge pe acesta să-l demită pe ministrul liberal Boloş, care pune în pericol adoptarea legilor în termenul stabilit, de care depinde şi următoarea plată din PNRR.

Citeşte şi: Coaliţia PSD-PNL ia o pauză în vederea alegerilor. Ciucă anunţă renunţarea la listele comune: „Strategia PNL va fi să se distanteze de PSD”

Interesant este că Boloş pare a-şi pierde şi sprijinul colegilor din PNL, care îl acuză pe ministrul Finanţelor că ia decizii şi are poziţii publice fără ca acestea să fie discutate în interiorul partidului. De altfel, impactul bugetar al noii legi a pensiilor, în mod normal, ar fi trebuit să fie discutat în primul rând cu Ministerul Finanţelor, deci este puţin probabil ca Boloş să fi descoperit în ultimul moment că aceasta nu are surse de finanţare. Atfel, refuzul lui Marcel Boloş pare mai mult o manevră politică.

În momentul de faţă, cea mai mare necunoscută înainte de cele patru scutinuri din anul 2024 este dacă partidele din coaliţia de guvernare, PSD şi PNL, vor continua colaborarea şi în legislatura următoare.

Nicolae Ciucă a participat în urmă cu o săptămână la o întâlnire cu liderii PNL, la Sinaia, unde ar fi comunicat că nu se pune problema listelor comune, iar din acel moment liberalii au început să se delimiteze din ce în ce mai făţiş de politicile şi hotărârile colegilor de coaliţie de la PSD.

Citeşte şi: Victor Ciutacu: „Aș vrea să cunosc și eu identitatea sfătuitorului secret al premierului Marcel Ciolacu, care-l învaţă cu cash-ul, ţuica şi porcul”