Scandal uriaș la Universitatea din București! Acuzații grave la adresa unei profesoare care jignește și umilește studenții: „Am avut nevoie de multe ședințe de terapie”

Atitudinea total nepotrivită a mai multor profesori față de elevii, respectiv studenții lor, a devenit unul dintre subiectele care au stârnit cea mai mare revoltă în spațiul public în ultima perioadă.

19 feb. 2021, 23:43
Scandal uriaș la Universitatea din București! Acuzații grave la adresa unei profesoare care jignește și umilește studenții: „Am avut nevoie de multe ședințe de terapie”

Scandal uriaș la Universitatea din București! Acuzații grave la adresa unei profesoare care jignește și umilește studenții

Un nou caz a fost dezvăluit recent de o studentă de la Universitatea din București. Bianca Petrescu este studentă în anul trei la Facultatea de Limbi Străine, iar comportamentul uneia dintre profesoare a dezechilibrat-o complet. Tânăra a povestit că a avut nevoie de tratament psihiatric și de consiliere psihologică.

Bianca a relatat pentru Libertatea că profesoara Carmen Vioreanu de la Secția de Suedeză își jignește și își umilește studenții cu fiecare ocazie. Studenții au făcut zeci de reclamații care o vizează pe profesoară, iar autoritățile au demarat o anchetă.

Bianca, una dintre studentele care au făcut plângeri pe numele cadrului didactic, a decis să își asume public identitatea.

„Și eu am temeri (sunt în an terminal, trebuie să susțin o licență) și nu doresc ca prin aceste cuvinte să aduc un prejudiciu Universității București sau Facultății de Limbi și Literaturi Străine. Încă sunt studentă aici, există profesori minunați, ca în orice situație – există și părți bune, și părți rele”.

Tânăra a povestit că, atât ea, cât și colegii ei au fost umiliți în repetate rânduri. „Cum ar fi faptul că sunt analfabetă, că îmi voi face țara de rușine, că și un boschetar de la colțul străzii este mai capabil decât mine”.

„Ultima interacțiune față în față pe care am avut-o cu dumneaei a fost când am rugat-o să mă lase să plec acasă, pentru că nu mai suportam presiunea acumulată și țipetele – tocmai mi se declanșa un atac de panică, iar dumneaei mi-a spus: «Ce sunt eu? Mă-ta? Du-te și plânge-te la mă-ta de probleme de grădiniță, nu la mine». Nu am mai reușit să fac față. După primul semestru am renunțat”, a povestit studenta pentru Libertatea.

„Am pierdut un an din viață încercând să repar la mine ceva ce nu era stricat”

Bianca a renunțat la specializarea Suedeză din cauza profesoarei, iar acum urmează o altă specializare la aceeași facultate.

S-a refăcut după multe ședințe de terapie, în urma cărora a înțeles că nu era nimic în neregulă cu ea, așa cum s-a încercat să i se inducă.

„Am suferit enorm în urma acestor cuvinte, au urmat atacuri de panică, nopți nedormite, zile în care nu puteam să beau nici apă, darămite să mănânc ceva! Am pierdut un an din viață încercând să repar la mine ceva ce nu era stricat – însă nu mai reușeam să mă conving că sunt un om bun din cauza vorbelor spuse de doamna profesoară”, a mai povestit Bianca.

Zeci de reclamații pe numele profesoarei de la Universitatea din București. „O colegă a lipsit din cauza unor probleme de sănătate. I-a spus că putea să vină și cu certificat de deces că tot nu o interesa”

Sătui de comportamentul abuziv al cadrului didactic de la Universitatea din București și de umilințele la care erau supuși la fiecare oră de curs, stundenții au răbufnit. Într-un memoriu care însoțește zecile de reclamații ce vizează conferențiarul universitar, sunt denunțate limbajul suburban și umilirea constantă la adresa studenților.

Purtătorul de cuvânt de la Universitatea din București, Mirabela Amarandei, a precizat pentru EduPedu.ro că, în prezent, conducerea Facultății are discuții cu părțile, urmând ca acest caz să ajungă la comisia de integritate academică la nivelul facultății și, în funcție de evoluție, la Comisia de etică a Universității.

“Cazul va ajunge în analiza comisiei de integritate academică de la nivelul facultății și, în funcție de evoluția lucrurilor, ar putea intra în atenția Comisie de etică a Universității. Suntem preocupați de situație, atât la nivelul facultății, cât și al rectoratului, și ne dorim să păstrăm un mediu de învățare în care respectul pentru demnitatea umană să rămână un principiu al activității noastre zilnice și al relațiilor dintre membrii comunității noastre, fie că este vorba de studenți, profesori sau colegi din administrația universității”,  a transmis Universitatea din București prin intermediul purtătorului său de cuvânt.

Ce spun studenții

“La cursurile lui C.V. eram în permanentă jigniți, făcuți în toate felurile, “balcanici”, “bătuți în cap”, “facem țară de rușine”, “copii de grădiniță care n-au ce caută la facultate”, “cum e posibil că unul ca tine să între la această facultate, nu înțeleg”, “sub orice critică”, “analfabeți” “toți țăranii ar putea înțelege suedeză dar în grupa asta mai greu” și lista poate continuă.“

“(…) Aveam ore și până la 8 seară. Spre finalul cursurilor se instala oboseala. O colegă “a îndrăznit” să caște la C.V la curs. Ce s-a întâmplat atunci? Un scandal de 15 minute în care a făcut “terci” pe respectiva fată pentru că e lipsă de respect să caști și să pui mâna la gură, după dansa. A fost făcută nesimțită. În alte dăți a dat studenți afară doar pentru că nu i-a convenit postura pe care o aveau în banca. Țipa la studenți fără un motiv întemeiat.”

“(…) A fost un caz, o colegă care, la sfârșitul semestrului 1 anul 1, a avut probleme grave de sănătate, fiind ulterior internată la spital și diagnosticată cu anxietate, dar urmând și o serie de tratamente în acest sens. Din cauza perioadei în care a lipsit riscă să nu intre în examene pentru că nu avea suficiente prezente la cursuri, de aceea a venit cu dovadă internărilor pentru a i se acoperi perioada în care nu a putut fi prezentă. Doamna C. V., foarte indignată de “tupeul” fetei de a veni cu un întreg dosar cu fișe de spitalizare, foi de la medici, rețete etc, nu doar că a țipat, dar a și aruncat cu dosarul, făcând scandal și spunând că pe ea nu o interesează unde a fost studentă în perioada în care a lipsit și că ceea ce face e de prost gust și spunând că “putea să vină și cu certificat de deces că tot nu o interesa de ce a lipsit”.