Scandal uriaş pe averea bisericii. Oamenii protestează împotriva finanţării de la stat

Între Patriarhia Română şi românii care s-au săturat de banii pompaţi de stat în biserici s-a declanşat o adevărată dispută. În timp ce Asociaţia Secular-Umanistă din România a iniţiat o campanie publică şi un protest împotriva sprijinului acordat Cultelor de către Stat, Biserica susţine că banii reprezintă doar 0,2% din bugetul României. Chiar şi aşa, potrivit România TV, în ţara noastră sunt de 40 de ori mai multe biserici decât spitale.

29 dec. 2013, 17:46
Scandal uriaş pe averea bisericii. Oamenii protestează împotriva finanţării de la stat

Asociaţia Secular-Umanistă din România a iniţiat o campanie, în semn de protest faţă de finanţarea de la stat a bisericii. Astfel, potrivit România TV, mai mulţi protestatari s-au adunat în locul unde va fi construită Catedrala Mânturii Neamului.

Populaţia ţării noastre are nevoie de spitale, de şcoli, de un sistem educaţional performant, nu de mii şi mii de biserici care se construiesc te miri unde„, a spus unul dintre protestatari, în timp ce o altă participantă la manifestaţie a declarat: „Speram să conştientizeze mai multă lume problema care pe noi ne interesează, că se finanţează în mod serios o instituţie care are foarte mulţi bani, Biserica Ortodoxă Română, şi în general, se oferă foarte mulţi bani cultelor, dar alte lucruri care ţin de viaţa civilă, şcolile, sunt neglijate„.

Vezi şi Un preot din Dâmboviţa vinde ţuică în curtea bisericii VIDEO

Reacţia Patriarhiei nu a întârziat să apară: „În România, conform Constituţiei, Cultele sunt autonome faţă de Stat şi beneficiază de sprijin de la bugetul de Stat pentru activitatea lor spirituală, socială, educaţională şi culturală în favoarea societăţii româneşti„. Aceasta este reacţia Patriarhiei Române, după ce a fost demarată campania „Vrem spitale, nu catedrale!”. Reprezentanţii Bisericii se plâng chiar că banii pentru culte reprezintă doar 0,2% din bugetul de stat. Adică de 20 de ori mai puţin decât bugetul pentru sănătate, spre exemplu. Totuşi, chiar şi în aceste condiţii, numărul bisericilor din ţara noastră este cu mult mai mare, comparativ cu cel al spitalelor sau al şcolilor.

Mai mult, preoţii epatează cu bogăţiile lor, iar bisericile cu afacerile pe care le desfăşoară şi care sunt scutite de taxe.

Citeşte şi Decizie fără precedent pentru Biserica Ortodoxă