Scandal uriaş, s-au umflat dobânzile! Românii au de recuperat sume importante de bani. Trebuie să se prezinte urgent la bancă

Sute de români se află în situația de a nu fi primit încă sumele de bani pe care le au de recuperat de la Raiffeisen Bank, după ce Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a constatat că banca a calculat greșit dobânzile unor credite în perioada 2006-2009.

12 mart. 2024, 10:34
Scandal uriaş, s-au umflat dobânzile! Românii au de recuperat sume importante de bani. Trebuie să se prezinte urgent la bancă

Sute de români mai au încă de recuperat bani de la Raiffeisen Bank, după ce ANPC a constata că operatorul economic a calculat greșit dobânzile unor credite din perioada 2006-2009.

„Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) recomandă beneficiarilor – foști și actuali clienți ai Raiffeisen Bank S.A, cu credite încheiate în LEI/EUR/USD, în perioada 2006-2009, aflate în derulare la data de 20.10.2017, momentul emiterii Ordinului de Președinte ANPC, prin care s-a dispus restituirea sumelor recalculate, în raport cu cele încasate cu titlu de dobânzi – să se prezinte la unitățile băncii, pentru recuperarea sumelor cuvenite potrivit Ordinului amintit, ținând cont de faptul că Raiffeisen Bank are obligația restituirii acestor sume”, a transmis ANPC.

Raiffeisen Bank, sub amenințarea Statelor Unite ale Americii pentru operațiunile din Rusia. Sancțiuni dure pentru colosul bancar

În urma unei acțiuni de control, echipele de comisari ANPC au constatat că operatorul economic Raiffeisen Bank a calculat dobânzile creditelor în RON, EUR și CHF (franc elvețian), în perioada 2006-2009, într-un mod eronat, ceea ce a dus la încasarea unor sume fără temei legal, de la debitori.

Ca atare, ANPC a sancționat banca și a dispus restituirea de către aceasta a sumelor încasate în plus, măsură consfințită și de sentința definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție, unde aceasta fusese contestată de operatorul economic.

În situația descrisă, s-au aflat 9.155 de credite deschise la Raiffeisen Bank, în perioada menționată, urmând a fi rambursate peste 19 milioane de euro consumatorilor afectați.

Până în acest moment, din calculul sumelor recuperate a rezultat că a fost achitat un procent estimat la 92% din totalul sumelor aferente acestui Ordin, banca argumetând că diferența de 8% a rezultat din existența unor contracte de credit pentru care titularii nu s-au prezentat la bancă

Românii pierd banii de pe cardurile de energie. Au rămas câteva zile până la expirarea voucherelor, ce sume se pot retrage cash

„De aceea, ANPC recomandă consumatorilor persoane fizice și/sau moștenitorul/moștenitorii titularului/titularilor, acolo unde este cazul, să se prezinte la oricare dintre sucursalele Raiffeisen Bank din țară pentru a intra în posesia sumelor de rambursat, indiferent de situația actuală a raportului dintre creditor și debitor (credite închise, ajunse la maturitate, executate, restructurate, aflate în plată etc”, potrivit ANPC.

Recomandările ANPC pentru clienții Raiffeisen Bank
ANPC recomandă tuturor persoanelor fizice și moștenitorilor titularilor de credite deschise la Raiffeisen Bank în perioada 2006-2009 să verifice dacă au de recuperat sume de bani din cauza calculării eronate a dobânzilor. Este esențial ca aceștia să se prezinte la bancă pentru a solicita restituirea sumelor cuvenite conform ordinului emis de ANPC.

Până în prezent, s-a recuperat aproximativ 92% din totalul sumelor aferente acestui ordin, însă există încă un procent de 8% care nu a fost retras de către titularii de credite. Este important ca toți cei afectați să fie informați cu privire la drepturile lor și să acționeze pentru a-și primi banii înapoi.

ANPC subliniază importanța verificării contractelor de credit și a condițiilor încheiate cu băncile, pentru a evita situații neplăcute precum cea în care s-au aflat clienții Raiffeisen Bank. Este esențial ca consumatorii să fie conștienți de drepturile lor și să acționeze în cazul în care constată abateri sau erori din partea instituțiilor financiare.