SCANDALOS! Statuia lui Traian cu lupoaica, făcută din alamă în loc de bronz. Primăria Capitalei a făcut PLÂNGERE PENALĂ

Primăria Capitalei acuză că statuia "Împăratului Traian" în mărime naturală, de pe scările Muzeului de Istorie din București, dezvelită pe 29 aprilie 2012, a fost făcută dintr-un aliaj ieftin, alamă, și nu din bronz, așa cum fusese comandată și plătită. Municipalitatea condusă la acea vreme de de Sorin Oprescu a plătit pentru lucrare suma de 200.000 lei (42.553 euro).

07 apr. 2019, 14:49
SCANDALOS! Statuia lui Traian cu lupoaica, făcută din alamă în loc de bronz. Primăria Capitalei a făcut PLÂNGERE PENALĂ

Primăria Capitalei, prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Artistic, a depus plângere pentru înșelăciune, potrivit unui răspuns remis G4Media.ro. Mai mult decât atât, există neclarități și asupra deținerii drepturilor de autor asupra lucrării.

În toamna anului 2017, monumentul de for public „Împăratul Traian” realizat de artistul plastic Vasile Gorduz, amplasat pe Calea Victoriei nr. 12, pe treptele Muzeului National de Istorie, a fost vandalizat. Mai exact, lupoaicei i-a fost ruptă coada. Pentru a remedia situația, Primăria Capitalei a luat statuia pentru a o repara. Acela a fost momentul în care experții au observat că materialul folosit pentru operă era banala alamă.

„Administraţia Monumentelor şi Patrimoniului Turistic a iniţiat în regim de urgenţă procedurile de reîntregire a monumentului de for public contractând o firmă de specialitate care să execute operaţiile de lipire, cizelare şi patinare a monumentului. Aceste lucrări se vor executa în regim de urgenţă pentru readucerea monumentului în circuitului turistic al Municipiului Bucureşti, având în vedere importanţa turistică şi simbolică a acestui monument de for public”, preciza atunci Primăria Capitalei.

Numai că, surpriză. Lucrările „în regim de urgență” durează de aproape doi ani și între timp au ieșit la iveală o serie de nereguli. Dintr-un răspuns trimis de Primăria Generală reiese că statuia nu este făcută din bronz și mai mult decât atât, există suspiciuni asupra autenticității ei.

„Cu ocazia demarării reabilitării monumentului prin sudura elementelor secționate, s-a constatat faptul că materialul folosit la realizarea monumentului de for public nu era bronz, conform contractului de prestări servicii, ci alamă, în acest sens Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic depunând o plângere penală pentru înșelăciune, dosar nr. 1346/P2017. Un alt aspect care a stat la baza amânării procesului de reabilitare a monumentului a fost reprezentat de neclaritățile cu privire la deținerea drepturilor de autor asupra lucrării Împăratul Traian” se arată în răspunsul primit de G4Media.ro.

În ceea ce privește viitorul amplasament al monumentului, a fost identificat un nou spațiu: Parcul Floreasca din Sectorul 1.