Scandalul achiziţiei de vaccinuri anti-Covid. Ministru al Sănătăţii, arestat că a cumpărat cu milioane de doze peste nevoile naţionale

Ministrul sănătății din Kârgâzstan, Alimkadîr Beizhenaliev, a fost arestat în cadrul unei anchete de corupție privind achiziționarea de vaccinuri COVID-19, potrivit parchetului din capitala Bişkek.

07 iun. 2022, 21:35
Scandalul achiziţiei de vaccinuri anti-Covid. Ministru al Sănătăţii, arestat că a cumpărat cu milioane de doze peste nevoile naţionale

În 2021, Ministerul Sănătății din Kîrgîzstan a achiziționat peste două milioane de doze de vaccin COVID în valoare de aproximativ 19 milioane de dolari. Și asta în ciuda faptului că țara avea deja 3 milioane de doze de vaccin și făcuse acorduri suplimentare pentru a primi un total de 6 milioane de doze din Rusia, China, Kazahstan și Azerbaidjan, relatează publicaţia 24.kg.

Țara are 6,59 milioane de locuitori și se învecinează cu Kazahstanul la nord, China la est, Tadjikistanul la sud și Uzbekistanul la vest.

Citeşte şi România cere rezilierea contractelor pentru vaccinurile anti-Covid. Argumentele au fost prezentate într-o scrisoare adresată Comisiei Europene

Ulterior, Al Jazeera a confirmat că la începutul lunii iunie procuratura executivă l-a arestat pe ministrul sănătății din Kîrgîzstan, Alimkadîr Beizhenaliev, deoarece ar fi fost implicat în achiziționarea de surplus de doze de vaccin COVID, care „depășeau nevoile naționale”, iar importante sume de bani „au fost transferate în conturi offshore”. Banii „sifonați” au totalizat 1,5 miliarde de som (19 milioane de dolari), se arată într-un comunicat.

Citeşte şi Victor Negrescu cere intervenţia CE pentru modificarea contractelor privind achiziţia de vaccinuri anti-COVID. „Dozele nu sunt folosite, iar cheltuielile de milioane de euro sunt suportate de la buget”

„A fost deschis un dosar penal pe fapte de corupție. În total, cinci dosare penale sunt împotriva ministrului și a altor angajați ai ministerului”, a mai informat autoritatea de supraveghere..