Scandalul „azilelor groazei” se extinde: 25 de vârstnici, găsiţi într-un centru fără autorizaţie din Sectorul 6. Dosare penale şi în Argeş sau Tunari

Tot mai multe azile de bătrâni ilegale sunt descoperite după cazul care a cutremurat România, din Voluntari.

11 iul. 2023, 21:01
Scandalul „azilelor groazei” se extinde: 25 de vârstnici, găsiţi într-un centru fără autorizaţie din Sectorul 6. Dosare penale şi în Argeş sau Tunari

Un număr de 25 de persoane vârstnice au fost găsite, marţi, într-un centru de bătrâni care funcţiona fără autorizaţie în Sectorul 6 al Capitalei, acolo condiţiile de cazare fiind improprii, normele de igienă nerespectate, iar unele alimente erau expirate. Bătrânii, majoritatea nedeplasabili, sunt evaluaţi medical, două femei fiind transportate la spital. Poliţiştii au deschis un dosar penal şi fac cercetări în acest caz.

Poliţia Capitalei a informat că Secţia 20 Poliţie a fost sesizată, prin apel 112, marţi, în jurul orei 15.00, de către un bărbat, despre faptul că, la o adresă din Sectorul 6, funcţionează un centru de bătrâni fără autorizaţie.

BREAKING: Klaus Iohannis, prima reacție în scandalul „Azilele Groazei”: „Nu știu cine e vinovat” (VIDEO)

În baza sesizării şi ca urmare a activităţilor întreprinse împreună cu Prefectura Municipiului Bucureşti, la adresă s-a deplasat o echipă de control formată din poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti, o echipă a Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti-Ilfov şi reprezentanţi ai ANPIS, OPC, ITM, DSP şi ANSVSA.

”Din primele verificări s-a constatat faptul că nu ar fi respectate normele igienico-sanitare, condiţiile de cazare ar fi improprii, iar hrana oferită nu ar respecta normele legale impuse (inclusiv alimente expirate) – fapt susceptibil a pune în primejdie viaţa persoanelor vulnerabile, cazate în centrul respectiv. Totodată, unitatea nu ar fi respectat prevederile Legii 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor şi protecţia persoanelor şi H.G. 1010/2004, în sensul că nu ar fi existat o analiză de risc, măsurile de securitate constând doar în amplasarea unui sistem TVCI (sistem de supraveghere), care nu corespunde din punct de vedere tehnic”, a transmis sursa citată.

De asemenea, azilul nu ar fi avut un punct de lucru declarat şi nu ar fi deţinut autorizaţie de funcţionare.

Potrivit sursei citate, cele 25 de persoane găsite în acest centru de bătrâni sunt în evaluare medicală de către medici şi asistenţi medicali din cadrul UPU-SMURD Bucureşti şi vor fi relocate în spaţii de cazare adecvate.

Surse afirmă că este vorba despre şase bărbaţi şi 19 femei, majoritatea nedeplasabili, dintre care două femei au fost transportate la Spitalul Elias, iar restul persoanelor vor fi relocale.

Poliţia Capitalei a precizat că, în acest caz, se constituie dosar penal pentru exercitarea fără drept a unei profesii şi vătămare corporală din culpă, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 6.

 

Anchetă a Poliţiei Argeş privind un posibil azil ilegal, la Piteşti/ Într-o locuinţă au fost găsite şase persoane, între care două cu afecţiuni medicale

Poliţiştii din judeţul Argeş au deschis o anchetă în urma unei sesizări privind existenţa unui posibil azil ilegal care funcţiona în municipiul Piteşti. La adresa indicată au fost găsite şase persoane: o femeie, mama acesteia, două persoane cu interdicţii judecătoreşti care o au ca tutore pe proprietara imobilului şi două persoane cu vârste de sub 60 de ani, cu afecţiuni medicale.

EXCLUSIV | Dana Budeanu sare în apărarea Gabrielei Firea în scandalul „azilelor groazei”: „Ce v-a făcut? Așa frică vă e? Firea e inamicul public din România?”

”În după-amiaza zilei de 11 iulie a.c., poliţiştii din cadrul Poliţiei Municipiului Piteşti s-au deplasat la un imobil din municipiul Piteşti, despre care au rezultat indicii cu privire la posibila desfăşurare de activităţi specifice de cazare şi îngrijire de persoane vârstnice, fără autorizaţie. Cu ocazia verificărilor efectuate de poliţişti, împreună cu reprezentanţii mai multor instituţii cu atribuţii de control, au fost identificate 6 persoane, toate cu domiciliul în imobilul în cauză, acestea fiind proprietara imobilului, de 56 de ani, precum şi alte cinci persoane, cu vârste cuprinse între 55 şi 88 de ani, printre care mama proprietarei imobilului, alte două persoane, de 74 şi 78 de ani, puse sub interdicţie prin hotărâre a instanţei de judecată, pentru care tutorele stabilit este tot femeia de 56 de ani, precum şi alte două persoane, de 59 şi 55 de ani, ambele cu afecţiuni medicale, pentru care verificările continuă”, informează Poliţia judeţeană Argeş.

Cele două persoane cu vârste sub 60 de ani nu au legătură, nici de rudenie, nici de altă natură cu proprietara, aceasta declarând, în primă fază, că are grijă de ele pentru că i-ar fi fost încredinţate de Direcţia de Asistenţă Socială.

Pentru asigurarea cadrului legal necesar verificărilor, poliţiştii au deschis un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de exercitarea fără drept a unei profesii sau activităţi pentru care legea cere autorizaţie ori exercitarea acestora în alte condiţii decât cele legale, conform art. 348 din Codul Penal. Cercetările continuă, pentru stabilirea tuturor împrejurărilor în care faptele au fost săvârşite şi luarea măsurilor legale.

Prefectul judeţului Argeş, Radu Perianu, a declarat că ancheta Poliţiei a început în urma unei sesizări. Radu Perianu a precizat, marţi seară, pentru News.ro, că de la declanşarea acţiunilor de control privind aşezămintele sociale, autorităţile primesc numeroase reclamaţii pe acest subiect.

”De când are loc acţiunea de control vin sesizări şi informaţii de la oameni, unele mai serioase, altele mai puţin. Noi le luăm în considerare şi facem verificări”, a declarat prefectul de Argeş.

Dosare penale după ce unsprezece vârstnici, între care unii cu dizabilităţi, au fost găsiţi de poliţişti într-un imobil în construcţie din Tunari, unde fuseseră duşi pentru a nu fi găsiţi de autorităţi

IPJ Ilfov a deschis două dosare penale după ce unsprezece vârstnici, între care unii cu dizabilităţi, au fost găsiţi de poliţişti într-un imobil în construcţie din Tunari, unde fuseseră duşi pentru a nu fi găsiţi de autorităţi.

În urma verificărilor, în cursul nopţii de 10 iulie, în comuna Tunari, poliţiştii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Ilfov s-au sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunilor de lovire sau alte violenţe şi lipsire de libertate, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea. Cele două dosare au fost deschise după ce o femeie ar fi afirmat ca a fost mutata fara voia ei, iar o alta persoana a spus că a fost agresată.

Poliţia Română a anunţat că, luni seară, în urma unei sesizări a reprezentanţilor mass-media, poliţiştii IPJ Ilfov, împreună cu pompierii din cadrul ISU B-IF şi personal medical din cadrul SABIF, au depistat, în Tunari, într-un imobil în construcţie, 11 persoane vârstnice, vulnerabile (unele dintre acestea, cu dizabilităţi), precum şi o altă persoană, care le însoţea.

”Din primele date, se pare că aceste persoane au fost relocate dintr-un centru din municipiul Bucureşti, pentru a nu fi identificate de autorităţi. Cele 11 persoane sunt evaluate medical, urmând a fi relocate într-o altă locaţie adecvată”, a precizat sursa citată.

Poliţiştii au declanşat verificări, iar IPJ Ilfov a sesizat autorităţile cu atribuţii în domeniu, pentru verificări specifice.
”În continuarea cercetărilor, femeia care însoţea cele 11 persoane afirmă că persoanele au fost aduse dintr-un centru din Voluntari, judeţul Ilfov”, a precizat Poliţia Română.

Reprezentanţii unui azil pentru vârstnici din Râmnicu Vâlcea au refuzat accesul echipelor de control care voiau să preia cele 39 de persoane internate, după ce bucătăria a fost închisă din motive de igienă

Reprezentanţii unui azil privat pentru persoane vârstnice din municipiul Râmnicu Vâlcea au refuzat, marţi seară, accesul echipelor de control formate din reprezentanţi ai mai multor instituţii, care vor să preia din cămin 39 de persoane internate acolo. Autorităţile vor să preia persoanele internate acolo după ce bucătăria azilului a fost închisă din motive igienico-sanitare, după ce reprezentanţii căminului nu au remediat deficienţele constatate cu o zi în urmă.

Distribuie pe Facebook  Distribuie pe Twitter  Distribuie pe Email

Prefectul judeţului Vâlcea, Mihai Oprea, a declarat, marţi seară, pentru News.ro, că echipele de control au mers luni la azilul respectiv şi au dispus măsuri de remediere a unor deficienţe constatate, neregulile fiind legate de condiţiile igienico-sanitare.

”S-au constatat nişte deficienţe din punct de vedere igienico-sanitar, ieri au fost în control, au lăsat măsuri, astăzi s-au dus să verifice măsurile pe care le-au dispus organele abilitate şi s-a constatat că nu au fost îndeplinite, sunt măsuri care, în opinia mea, puteau fi îndeplinite într-o zi. A fost închisă bucătăria căminului. În aceste condiţii, s-a luat măsura dislocării beneficiarilor. În primă fază, am vrut să îi ducem la Spitalul Judeţean, pentru evaluarea stării de sănătate. S-au prezentat cei abilitaţi pentru ridicarea pacienţilor, dar administratorul acestui cămin de bătrâni nu le-a permis intrarea. Am luat legătura cu Poliţia, s-a luat legătura şi cu Parchetul, aşteptăm decizia, să vedem ce putem face”, a declarat Mihai Oprea.

El a precizat că ambulanţele trimise pentru a-i prelua pe bătrâni s-au retras, marţi seară, neputând fi blocate având în vedere situaţia.

Printre bătrânii internaţi în azil sunt şi persoane cu dizabilităţi. Într-o intervenţie telefonică la Antena 3, marţi seară, patronul azilului Casanova din Râmnicu Vâlcea, Constantin Dumitrescu, a acuzat autorităţile că vor să îi ”închidă” azilul pentru că este ”cel mai ieftin nu numai din Râmnicu Vâlcea, din toată România”.

”Vor să-mi închidă căminul pentru faptul că e cel mai ieftin cămin din toată ţara, nu numai din Vâlcea. Au venit porniţi să îi ia. Au fost în control şi ieri, au fost în control şi azi, ieri am luat amenzi, azi am luat încă o amendă”, a spus Constantin Dumitrescu.