SCANDALUL cadavrelor decapitate de la IML Cluj: Doi medici legişti, urmăriţi penal

În scandalul decapitării mai multor cadavre aflate în frigiderele de Institutului de Medicină Legală (IML) Cluj, Judecătoria Cluj-Napoca a dispus ca fostul şef al IML Cluj, doctorul legist Costel Siserman să fie urmărit penal pentru infracţiunea de complicitate la profanare de cadavre. Totodată, în acest caz a fost pus sub acuzare şi medicul legist, Mugur Pop.

18 mart. 2014, 09:20
SCANDALUL cadavrelor decapitate de la IML Cluj: Doi medici legişti, urmăriţi penal

Pe lângă fostul şef al Insititutului de Medicină Legală Cluj, Costel Siserman, procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Cluj Napoca au mai fost obligaţi de instanţa de judecată să înceapă urmărirea penală şi împotriva medicului legist, Mugur Pop şi a unui chirurg de la Spitalul CFR, Valentin Muntean. Cei doi angajaţi de la Medicină Legală sunt acuzaţi că au aprobat efectuarea unui curs de chirurgie estetică, iar după ce cadavrele au fost profanate, acestea au fost aruncate în saci de gunoaie menajere şi depozitate într-un frigider, scrie stiridecluj.ro.

Judecătoria Cluj-Napoca a judecat o plângere împotriva actelor procurorilor clujeni care au dispus să nu înceapă urmărirea penală în acest caz, în condiţiile în care ancheta efectuată a fost una superficială. Dosarul a fost cercetat de comisarul Dan Diacenco, de la Poliţia Cluj, care, la rândul lui nu a audiat martorii importanţi. În actele de la dosarul Judecătoriei Cluj-Napoca se arată că poliţistul Diacenco a depus fotografii judiciare cu niște cadavre, altele decât cele care au fost decapitate.

Ajutorul dat fostului director al IML Cluj, Costel Siserman, de către procurori şi poliţişti este unul evident. Deşi cadavrele decapitate au fost filmate de poliţişti, filmarea nu apare la dosar. În plus, asistentul medical care a mutilat cadavrele nu a fost audiat de poliţişti şi procurori. Totodată, în actele de la dosar se mai arată că acesta nu este angajat ca şi autopsier al IML Cluj şi în consecinţă nu putea intra în sala de autopsii.

Un alt mare semn de întrebare se referă la faptul că organizatorul cursului de chirurgie estetică a solicitat către IML Cluj punerea la dispoziţie doar a sălii de autopsie nu şi a cadavrelor. De asemenea, niciunul dintre medicii care au participat la cursul de chirurgie nu au fost audiaţi de procurori sau de poliţişti.

În februarie 2013, cinci cadavre ale unor persoane necunoscute au fost mutilate în urma unui curs de chirurgie plastică. Deşi legea interzice clar profanarea cadavrelor, barbarismul cu care au acţionat participanţii la curs a dus la demiterea directorului de atunci al IML Cluj, Costel Siserman.