Scandalul de la Mănăstirea Frăsinei continuă. Ce riscă preoţii care nu au semnat blestemul inițiat de ÎPS Irineu

Scandalul izbucnit în urma blestemului asupra bisericii din apropierea Mănăstirii Frăsinei, semnat de ÎPS Irineu, continuă. Documentul de legământ cu blestem, semnat de ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, și de Onisifor Petrescu, starețul Mănăstirii Frăsinei, nu a fost semnat de toți cei de la mănăstire.

18 ian. 2023, 10:08
Scandalul de la Mănăstirea Frăsinei continuă. Ce riscă preoţii care nu au semnat blestemul inițiat de ÎPS Irineu

Scandal de proporții la Mănăstirea Frăsinei după ce călugării nu mai au voie să coboare la biserica de femei de lângă lăcașul de cult. Totul ar fi început încă din luna octombrie, când au început primele zvonuri legate de acest subiect. Săptămâna trecută, noua conducere a Mănăstirii Frăsinei a pus în aplicare această decizie, care nu este pe placul enoriașilor, dar mai ales al enoriașelor.

Un document de legământ cu blestem, care a fost semnat de ÎPS Irineu, Arhiepiscop al Craiovei și Mitropolit al Olteniei, și de Onisifor Petrescu, starețul Mănăstirii Frăsinei, le interzice preoților să mai oficieze slujbe la biserica din apropierea Mănăstirii Frăsinei.

Citește și: Scandal de proporții la Mănăstirea Frăsinei după ce călugării nu mai au voie să coboare la biserica de femei. Enoriașele tună și fulgeră: ”Nu ne luați duhovnicii”

Potrivit istoriei locurilor, Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica a interzis în urmă cu mai bine de două secole intrarea femeilor în mânăstirea Frăsinei printr-o hotărâre gravată pe o piatră. Decizia ar fi fost luată în 1867 din cauza faptului că, în timpul unei vizite inopinate la mânăstire, i-ar fi găsit pe călugări chefuind cu femeile din sat.

După această decizie, la câțiva kilometri de cunoscuta mănăstire a fost ridicată o biserică în care aveau acces și femeile și la care veneau să slujească și preoți și călugări de la mănăstire.

”Eu am zis aici un document cu legământ de blestem. Hotărâm: în numele Preasfintei Treimi ca de acum înainte şi până la sfârşitul veacului nici vreo sfântă liturghie să nu se mai oficieze în această biserică şi nici în spaţii din jurul acesteia.

Cei care vor încălca această hotărâre să cadă sub blestemul Sfântului Ierarh Andrei şi sub blestemul nostru. Nimeni să nu îndrăznească să desfacă această legătură de blestem pus de noi, nici arhiereu, nici altă faţă ierarhică, indiferent de ce rang bisericesc ar avea”, spune IPS Irineu, mitropolitul Olteniei, potrivit Fanatik.

Doar că unii dintre preoți și călugări de la Mănăstirea Frăsinei nu au vrut să asculte comanda primită de la mitropolit. Preoții care nu au semnat blestemul ar putea fi daţi afară din lăcaș, scrie Antena 3.