Scandalul DEZINFECTANŢILOR DILUAŢI. Operaţii sistate la Spitalul Judeţean Alba: „Vom da în judecată Hexi Pharma”

SCANDAL DEZINFECTANȚI DILUAȚI. Managerul Spitalului Județean Alba, Nicoleta Coșarcă, a declarat marţi, în cardul unei conferințe de presă, că dacă se demonstrează că produsele de la Hexi Pharma sunt într-adevăr neconforme îi va da în judecată. Între timp, în spital s-au sistat operaţiile.

10 mai 2016, 12:40
Scandalul DEZINFECTANŢILOR DILUAŢI. Operaţii sistate la Spitalul Judeţean Alba: „Vom da în judecată Hexi Pharma”

SCANDAL DEZINFECTANȚI DILUAȚI. Situația spitalelor care au folosit dezinfectați diluațiține de mai bine de o săptămână prima pagină a ziarelor. Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia se află pe lista cu probe neconforme la produsele de dezinfectant de la compania amintită. Pentru a clarifica situația, reprezentanții spitalului au organizat o conferință de presă în care au explicat ceea ce s-a întâmplat. Potrivit managerului, dacă se va demonstra că soluțiile au fost neconforme, va da în judecată compania Hexi Pharm.

„Dacă se demonstrează că aceste produse sunt neconforme și că ce scrie pe etichetă, ca și concentrație, nu corespunde, este cel mai mizerabil lucru care mi s-a putut întâmpla în viața asta. Noi îi vom da în judecată și le vom cere nu numai daune materiale pentru toată achiziția pe care am făcut-o în perioada asta, ci și daune morale, nouă și pacienților noștri. Îi voi învăța pe pacienții noștri, care apar în evidențe că au suferit intervenții, să se îndrepte împotriva lor, dar și dacă nu e așa, cineva va trebui să plătească pentru această bătaie de joc ce a ajuns sistemul de sănătate la ora asta”, a declarat Nicoleta Coșarcă, managerul Spitalului Județean de Urgenţă Alba Iulia, potrivit alba24.ro.

Potrivit medicului primar epidemiolog Simona Cabulea, DSP a cerut probe după efectuarea dezinfecției și a curățeniei. S-au luat probe de pe veselă și alte suprafețe, de pe tegumentul unui pacient după dezinfecția cu betadină și de pe tegumentul unui asistent după ce a folosit săpunul din cadrul blocului operator, ginecologie și chirurgie.

Citeşte şi: Spitalul Clinic de Copii Braşov, DEZINFECTAT în continuare cu produsele din gama HexiPharma

Din cele cinci probe prelevate, au ieșit pe tegumentele asistentului doi germeni, un stafilocol epidermitis și un stafilococ aureus.

Medicii Spitalului Judeţean Alba au sistat operaţiile din cauza lipsei dezinfectanţilor, după scandalul legat de produsele Hexi Pharma. În unitatea medicală sunt asigurate doar intervenţiile de urgenţă, pentru care sunt folosiţi dezinfectanţi luaţi de la alte spitale.

Spitalul Județean de Urgenţă Alba Iulia foloseşte produsele Hexi Pharma din anul 2006 și, potrivit managerului spitalului, numărul persoanelor care au suferit infecții nosocomiale nu a crescut în această perioadă.

Vezi si: Patronul Hexi Pharma, audiat la Parchetul General