Scandalul gunoaielor în Sectorul 1. Romprest a dat ultimatum până marţi pentru plata datoriilor. Dan Barna o susţine pe Clotilde Armand

Co-preşedintele USR-PLUS Dan Barna a afirmat că locuitorii din Sectorul 1 nu merită să plăteasc de cinci ori preţul gunoiului faţă de alte oraşe din ţară, precizând că primarul Clotilde Armand are toată susţinerea formaţiunii politice pe care o conduce, în această luptă.

07 iun. 2021, 12:16
Scandalul gunoaielor în Sectorul 1. Romprest a dat ultimatum până marţi pentru plata datoriilor. Dan Barna o susţine pe Clotilde Armand

Scandalul gunoaielor în Sectorul 1. Primăria Sectorului 1 mai are o zi până la termenul limită acordat de Romprest pentru plata datoriilor.  Marți e termenul limită pe care Romprest l-a acordat Primăriei Sectorului 1 pentru a-i plăti restul datoriilor. Rezultatul scandalului? – 1.800 de tone de deșeuri aruncate de-a valma pe strazile din Sectorul 1.

Sorin Velicu, director operațional Romprest, a spus că asteapă ca primaria să își respecte contractul, adică să asigure continuitatea contractului, și evident continuitatea finanțării serviciului. Nu colectarea deșeurilor e problema, ci faptul că nu au unde sa le depoziteze. Primăria trebuia sa se ocupe să aibă operatori de sortare, de tratare mecano-biologică și operator de depozitare. E sarcina primăriei, spune el. Așa că se văd obligați să lase deseurile pe stradă si să strângă doar de la populație, dacă nu se rezolvă situația.

Angajații companiei de salubritate ridică gunoiul 24h din 24, cel puțin până marti, dacă luni nu ajung la o înțelegere. S-au strâns 1.800 de tone și pană acum au colectat 800 de tone de deșeuri. Rămân 1.000 pe care trebuie să le strângă luni și marți.

Acum așteaptă să fie plătiți de primărie, ca mai apoi să plătească și ei furnizorii. Peste noapte, 20 de autoutilitare au colindat străzile Sectorului 1. Iar de luni dimineață, programul de colectare de la populatie revine la normal. Cu speranța că poate continuă și marti, dacă nu rămâne iar cu mașinile pline de deșeuri.

Scandalul gunoaielor în Sectorul 1. “Cetăţenii Sectorului 1 nu merită să plătească de cinci ori preţul gunoiului faţă de marea majoritate a oraşelor din ţară ,că aşa a dorit acum aproape 20 de ani domnul Chiliman. Trebuie să schimbăm aceste contracte prin care toată lumea vede că se fură şi se risipesc bani publici şi se ridică din umeri. De aceea, Clotilde Armand are toată susţinerea fermă şi neechivocă a USR-PLUS în această luptă pe care o poartă, suntem alături de ea şi vom continua să fim în această poziţie”, a declarat luni, Dan Barna. El a menţionat că susţinerea pe care o are primarul Armand este una completă.

Circ la Primăria Sectorului 1. Protestatarii au aruncat saci întregi cu gunoaie pe treptele instituţiei VIDEO

“Susţinerea pe care o are Clotilde Armand este una completă pentru că alternativa este aceea ca cetăţenii să continue să plătească un preţ nu de 1,2, 1,5, de cinci ori mai mare decât preţul gunoaielor în restul ţării”, a explicat co-preşedintele USR-PLUS.

El a precizat că obligaţia prestatorului este de a continua furnizarea serviciilor de utilităţi chiar în situaţia existenţei unor litigii, aşa cum este situaţia la Sectorul 1.

Scandalul gunoaielor în Sectorul 1.  Operatorul de salubritate Romprest a anunţat, sâmbătă seară, că va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru golirea autospecialelor încărcate cu deşeuri în staţiile de sortare aparţinând altor trei companii partenere. „Romprest va mobiliza imediat toate resursele alocate serviciului pentru ca, pe măsură ce autospecialele se vor descărca la staţia de sortare, să intre în program de colectare a deşeurilor care s-au acumulat în sector începând cu data de 1 iunie 2021, dată la care accesul la staţiile de sortare agreate a fost interzis”, a transmis firma de salubritate. Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand a transmis, după ce Romprest a anunţat că reia activitatea de salubrizare în sector, că Primăria va depune plângeri penale pentru infracţiunea de şantaj acţionarilor Romprest şi va cere ridicarea licenţei. De asemenea, va cere rezilierea contractului cu această companie.

La începutul acestei luni operatorul de salubritate Romprest a anunţat, din nou, că nu mai ridică gunoiul din Sectorul 1, conform primarului.

Romprest acuza că ”în mandatul actualului primar, aplicarea clauzelor contractului şi a prevederilor legale este discreţionară”.

”Refuzul nejustificat la plata facturilor pentru servicii confirmate, în perioada iulie-decembrie 2020, şi plata discreţionara a prestaţiilor, respectiv jumătate din prestaţia lunară a activităţilor de salubrizare stradală, în perioada ianuarie-martie 2021, au dus la acumularea unui debit restant de peste 120 milioane lei, din care 96 milioane datorie istorică aferentă prestaţiilor din anul 2020 şi 24 milioane aferente prestaţiilor din anul 2021. Facturi aferente unora dintre prestaţiile din anul 2020 înregistrează depăşiri ale termenelor de scadenţă de peste 200 de zile”, afirmă compania.

Scandalul gunoaielor în Sectorul 1. Alin Stoica așteaptă raportul experților din domeniul sanitar și mediu pentru a lua o decizie

Clotilde Armand, a cerut stare de alertă în Sectorul 1 saptămâna trecută, după ce gunoaiele au fost lăsate să se adune pe străzi. Prefectul Capitalei, Alin Stoica a convocat vineri în ședintă experți sanitari și de mediu. Alin Stoica a spus că va anunța luni decizia după ce va primi raportul experților din domeniu.

Clotilde Armand cere să fie decretată stare de ALERTĂ în Sectorul 1. „Acest episod negru cauzat de politicieni corupți și mafia gunoaielor va lua curând sfârșit”
„Încă nu am luat o decizie, am o parte din documentație pe masă, mai aștept informații și în cursul zilei de astăzi voi lua o decizie”, a declarat Alin Stoica la Aleph News. De asemenea, prefectul Capitalei a spus că soluția pentru a încheia conflictul dintre Primăria Sectorului 1 și Romprest este la administrația locală și prestatori.

„Soluția este la administrația locală și prestatori. Ei trebuie să ajungă la o concluzie. Nu este normal ca cetățenii să sufere în acest proces. (…) Știm că sunt în instanță cu mai multe dosare inițiate atât de Romprest, cât și de primărie. Lucrurile astea vor trebui rezolvate în așa fel încât serviciul public să fie asigurat cu continuitate. Până la acel moment ne vom uita dacă putem să avem și alte soluții în așa fel încât să prevenim ceea ce s-a întâmplat”, a adăugat Alin Stoica.

„Nu este atributul prefectului să dea sfaturi sau să intervină în soluția comercială, instituția Prefectului poate să acționeze ca un mediator, să pună la dispoziție bunele practici din altă parte, pot să invit ambele părți și să creez un cadru de dialog. Prefectura trebuie să se asigure că serviciile publice se vor desfășura cu continuitate, că cetățenii nu vor avea de suferit, că nu vor exista consecințe asupra sănătății sau siguranței lor, drept pentru care ne uităm la soluțiile care să prevină astfel de situații”, a declarat prefectul.