Scandalul gunoiului revine. Romprest reduce serviciile de salubrizare în Sectorul 1 în plină caniculă

Compania de salubritate a notificat primăria condusă de Clotilde Armand că va dimuna serviciile, conform contractului, din cauza achitării duscreţionare a facturilor.

30 iun. 2021, 19:18
Scandalul gunoiului revine. Romprest reduce serviciile de salubrizare în Sectorul 1 în plină caniculă

Romprest

a notificat Primăria condusă de Clotilde Armand că va reduce frecvența salubrizării stradale. Reprezentanții operatorului spun că aceste servicii nu sunt plătite, astfel că centrul Bucureştiului riscă să ajungă un focar de infecţie în plină caniculă. Conform ANM, canicula va persista în Capitală şi joi, când indicele de confort termic temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperatura maximă va fi de 35 – 36 de grade.

Potrivit notificării transmise de Romprest, datoriile totale ale administrației conduse de Clotilde Armand , „debit depășit de scadență și de termenul de grație la data de 15.06.2021,  este în valoare de 119,5 milioane lei, pentru prestatii confirmate in perioada iulie 2020-martie 2021”. Reprezentanții operatorului spun că primăria nu ar plăti nici facturile lunare pentru aceste servicii.

Care sunt deciziile luate de Romprest şi cum vor fi afectaţi locuitorii Sectorului 1:

-blocarea operațiunilor de măturat manual și mecanizat, răzuit rigolă, colectarea, transportul și predarea deșeurilor de construcții și demolări din depozite necontrolate, prin imposibilitatea predării deșeurilor rezultate la eliminare finală prin depozitare, la depozite ecologice autorizate stabilite de către autoritățile competențe;

-prestarea operațiunii de întreținere curățenie în ritmul de o dată pe săptămâna pentru fiecare arteră de circulație aflată în programul de prestație;

– programul de prestație va fi înaintat spre știință în termen de 5 zile de la depunerea acestei notificări la registratură Primăriei Sectorului 1 și rămâne în vigoare până la primirea răspunsului solicitat Autorității contractante cu privire la desfășurarea contractului de delegare conform clauzelor opozabile părților coroborat cu bugetul aprobat, așa după cum am solicitat în Notificarea 2312 referentiata;

-suspendarea prestației pentru operațiunea de întreținere curățenie în puncte fixe, până la primirea răspunsului solicitat Autorității contractante cu privire la desfășurarea contractului de delegare conform clauzelor opozabile părților coroborat cu bugetul aprobat, așa după cum am solicitat în Notificarea 2312 referentiata;

-suspendarea prestației pentru operațiunea de spălat manual/mecanizat carosabil și tortuare, inclusiv operațiunea de stropit carosabil, până la primirea răspunsului solicitat Autorității contractante cu privire la desfășurarea contractului de delegare conform clauzelor opozabile părților coroborat cu bugetul aprobat, așa după cum am solicitat în Notificarea 2312 referentiata;

Scandal la ședința consiliului local Sector 1. Un consilier, către Clotilde Armand: „Suntem singura unitate administraţivă din ţara asta care are şobolani la etajul 1”

-supendarea operațiunii de presortare pe categorii a deșeurilor provenite din depozite necontrolate (cu excepția celor care nu mai necesită tartare înainte de eliminare directă prin depozitare, pentru care activitatea de colectare și transport este blocată, așa cum am arătat mai sus), acestea urmând a fi predate amestecat la operatorii de sortare autorizați și agreați de Autoritatea contractantă, până la primirea răspunsului solicitat Autorității contractante cu privire la desfășurarea contractului de delegare conform clauzelor opozabile părților coroborat cu bugetul aprobat, așa după cum am solicitat în Notificarea 2312 referentiata;

Reprezentanții companiei Romprest, societate care are contract cu autoritatea locală pentru salubrizare, acuză primăria că în continuare „achită discreționar facturile”.

„Noi ne aflăm într-un conflict cu primăria sectorului 1 încă de la sfârșitul anului trecut. S-a încercat o mediere printr-o comisie care a fost numită la nivelul Consiliului Local, la care noi am participat la toate întâlnirile și am pus la dispoziție toate documentele”, declarau recent reprezentanții operatorului.

Romprest reduce serviciile de salubrizare

Masurile adoptate in temeiul legii si al contractului implica diminuarea resurselor alocate inclusiv disponiblizari masive de personal. Astfel, nicio comanda de cantitati de prestatii de salubrizare stradala, cauzata de producerea unor evenimente neprevazute, emisa de catre Politia Locala, nu va putea fi onorata.

Masurile privind aceste prestatii, odata ce au intrat in vigoare, se vor putea ridica doar intr-un termen de 90 de zile de la incetarea circumstantelor care au dus la aplicarea lor, cauza determinanta fiind necesitatea de a reangaja si instrui personalul care va fi disponibilizat prin restrangerea fortata a activitatii, provocata in mod direct de refuzul la plata integrala a activitatilor de salubrizare stradala. Aceste circumstante sunt o consecinta a neachitarii in termenul de scadenta a facturilor legal intocmite pentru prestatiile executate si confirmate si a lipsei finantarii serviciului in regim de continuitate.

Să nu uităm cum a arătat Sectorul 1 în criza gunoiaelor:

Demersul nostru actual, prin care aplicam prevederile contractuale privind diminuarea prestatiei in cazul inregistrarii de restante depasite de termenul de scadenta si de termenul de gratie, este menit sa asigure continuitatea serviciului public de salubrizare, raportat la platile facute de Autoritatea contractanta si in pofida debitelor restante inregistrate.

Pe perioada in care aceste circumstante, independente de vointa operatorului, vor continua sa existe si vor produce efecte, Romprest nu poate fi facut responsabil pentru orice incalcare a vreunei obligatii care ii revine in executarea contractului, culpa fiind integral in sarcina Autoritatii care lipseste operatorul delegat de plata serviciilor prestate si confirmate, respectiv nu asigura finantarea serviciului conform obligatiilor care ii revin in conditiile legii si care sunt asumate prin Contract, obligatii care ii incumba exclusiv si integral.

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, anunţa săptămâna trecută seară, că a fost împuternicit, joi, de către Consiliul Local al Sectorului 1 să verifice modul de stabilire a tarifelor pentru activităţile specifice serviciului de salubrizare pentru perioada 2011-2021. În replică, PNL Sector 1 susţine că i-a fost dată posibilitatea controlului, cu respectarea legislaţiei şi a contractului în vigoare.

Citeşte şi

Cum a făcut Clotilde Armand Bucureștiul de râs în toată Europa! Jucătorii Naționalei Franței, cazați la un hotel de lux chiar lângă Ateneu, unde erau munți de gunoaie