Scandalul legat de Dosarul Revoluţiei ia amploare. România TV a prezentat dovada citării părţilor după trimiterea în instanţă

Dosarul Revoluţiei a fost trimis în instanţă, dar mai mulţi cetăţeni au fost convocaţi telefonic să se prezinte la audieri după ce procurorul general Augustin Lazăr a anunţat finalizarea rechizitoriului. Joi seară, România TV a prezentat în exclusivitate dovada citărilor. 

RomaniaTV.net
11 apr. 2019, 17:58
Scandalul legat de Dosarul Revoluţiei ia amploare. România TV a prezentat dovada citării părţilor după trimiterea în instanţă

Controversele privind unul dintre cele mai importante dosare instrumentate în România continuă după ce mai multe părţi vătămate sau avocaţi ai inculpaţilor au fost chemaţi la audieri dupăc e rechizitoriul a fost trimis în instanţă. 

România TV a prezentat dovada convocării la audieri în Dosarul Revoluţiei după trimiterea rechizitoriului în instanţă

Avocatul lui Ion Iliescu, Adrian Georgescu, a anunțat, miercuri seara, că Dosarul Revoluției a fost trimis de Augustin Lazăr în instanță, deși nu este finalizat. Acesta a declarat că joi, la Secția 8 de Poliție, avocații părților au fost chemați pentru a continua audierile în Dosarul Revoluției.

Tudorel Toader: Augustin Lazăr a trimis doar o parte din dosare în instanță, abia apoi cealaltă parte’

Tudorel Toader, ministrul Justiției, a declarat, miercuri seara, la România TV, că are informații potrivit cărora Augustin Lazăr a trimis eșalonat dosarul Revoluției la instanță. 

”Parchetul nu mai are competență să îndeplinească niciun act. Nu cunosc aspectele concrete, dar dacă sunt adevărate, categoric nu sunt în parametrii legii. Imediat după ce dânsul a ținut conferință de presă, am aflat că a trimis o parte din dosare, la instanța competentă, urmând ca în cursul zilei de ieri să trimită și partea cealaltă de dosare. Nu cunosc realitatea, dar, dacă ieri am primit acea informație, iar astăzi o comentați, eu nu am informații să o contrazic”, a spus Tudorel Toader.

Parchetul General, comunicat care nu lămureşte nimic

Parchetul General precizează, referitor la probatoriul administrat în Dosarul Revoluţiei, că pentru realizarea unei complete edificări asupra situaţiei din perioada 16-31 decembrie 1989, urmărirea penală a avut în vedere inclusiv studiul intitulat „Cine a tras în noi dupã 22”, apărut în Revista Drepturilor Omului editată în luna decembrie 2018. „În considerarea directă a celor argumentate prin acest studiu, au fost administrate cu obiectivitate şi imparţialitate probele judiciare apte să clarifice problematica evocată”, arată Parchetul General. 

Biroul de informare şi relaţii publice din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a precizat, joi, având în vedere anumite opinii lansate în spaţiul public referitoare la probatoriul administrat în cauza cunoscută generic sub denumirea de „dosarul Revoluţiei”, că „pentru realizarea unei complete edificări asupra situaţiei de fapt existente în intervalul de timp 16-31 decembrie 1989 (cadru impus de Încheierea nr. 469 din 13.06.2016 pronunţată în dosarul nr. 1483/1/2016 de judecătorul de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justitie), urmărirea penală efectuată în dosarul nr. 11/P/2014 a avut în vedere inclusiv studiul intitulat «Cine a tras în noi dupã 22»,  apărut în Revista Drepturilor Omului editată în luna decembrie 2018”.

„În considerarea directă a celor argumentate prin acest studiu, au fost administrate cu obiectivitate şi imparţialitate probele judiciare apte să clarifice problematica evocată. Concluziile desprinse ca urmare a administrării probatoriului sunt parte componentă a rechizitoriului Secţiei Parchetelor Militare (SPM) din data de 05 aprilie 2019. Pe cale de consecinţă, competentă să se pronunţe asupra obiectivităţii, temeiniciei şi legalităţii celor reţinute prin rechizitoriul SPM este Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – instanţă competentă să soluţioneze pe fond cauza”, arată sursa citată.

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat luni că Secţia parchetelor militare a înaintat instanţei rechizitoriul în dosarul Revoluţiei.

Rechizitoriul are 12 volume, în total 3.280 de file. Dosarul are 3.330 de volume, din care 2030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016.

Procurorul general Augustin Lazăr a anunţat luni că Secţia parchetelor militare a înaintat instanţei rechizitoriul în dosarul Revoluţiei. În acest dosar, Ion Iliescu şi Gelu Voian Voiculescu sunt inculpaţi pentru infracţiuni contra umanităţii. Gelu Voican Voiculescu a declarat că nu a dat dispoziţii sau ordine are să ducă la moartea a 862 de revoluţionari. El s-a declarat indignat, referindu-se la Lazăr, că „acest om compromis moral şi profesional are îndrăzneala să vină şi să vorbească despre Revoluţie”. Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a declarat pentru News.ro că Dosarul Revoluţiei este incomplet şi că o mare parte dintre persoanele vătămate nu au fost încă audiate, caz în care trimiterea în judecată s-a făcut doar pentru imagine. Mărieş a precizat, însă, că nu a văzut rechizitoriul şi afirmă că va exprima un punct de vedere complet asupra dosarului după ce va afla toate informaţiile. PSD afirmă că Iohannis: Crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite! şi că preşedintele Klaus Iohannis nu mai poate folosi scuza că nu ştia cine e cel pe care l-a numit în funcţia de procuror general al României. Preşedintele României salută finalizarea investigaţiilor în „Dosarul Revoluţiei” şi trimiterea cauzei spre judecare. „Crimele de la Revoluţie nu pot rămâne nepedepsite!”, consideră şeful statului.