Scandalul mitei: Reacţia Elenei Udrea în cazul deputatului PDL reţinut de procurori

Fostul ministrul al Dezvoltării Regionale şi Turismului Elena Udrea a declarat, duminică, pentru Mediafax, că a cerut încă din 2010 ca dacă cineva află de vreo intervenţie făcută în numele ei sau al altcuiva de la Ministerul Dezvoltării, să sesizeze DNA.

RomaniaTV.net
11 nov. 2012, 13:22
Scandalul mitei: Reacţia Elenei Udrea în cazul deputatului PDL reţinut de procurori

Este regretabil că se întâmplă asemenea lucruri, însă mereu au fost şi vor fi persoane care folosesc numele unor instituţii sau chiar ale unor miniştri pentru a obţine foloase personale„, a declarat Udrea.

Ea a subliniat că se bucură că sfatul ei privind denunţul la DNA a fost ascultat şi că îi pare rău că este vorba tocmai despre un coleg de-al ei de partid.

Tocmai pentru că m-am confruntat cu asemenea situaţii, am cerut public încă din 2010 că dacă cineva află de vreo intervenţie făcută în numele meu sau al altcuiva de la Ministerul Dezvoltării, să sesizeze DNA. Mă bucur că sfatul meu privind denunţul la DNA a fost a ascultat şi îmi pare rău că e vorba tocmai de un coleg de-al meu de partid”, a mai spus Udrea.

Deputatul PDL Alin Trăşculescu, reţinut de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă, a lăsat să se creadă că are influenţă asupra funcţionarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDTR), când acesta era condus de Elena Udrea, în scopul obţinerii de aprobări.

Trăşculescu a fost reţinut, în noaptea de sâmbătă spre duminică, de procurorii anticorupţie, cercetat pentru trafic de influenţă, instigare la infracţiunea de fals în înscrisuri sub semnătură privată şi instigare la infracţiunea de spălare a banilor, cunoscând că aceştia provin din săvârşirea infracţiunii de trafic de influenţă, a informat DNA.

Potrivit DNA, în perioada noiembrie 2010 – noiembrie 2012, Alin Trăşculescu, în calitate de deputat în Parlamentul României şi preşedinte al Organizaţiei Judeţene Vrancea a unui partid politic (PDL – n.r.), a pretins de la reprezentantul unei societăţi comerciale (denunțător în cauză), iniţial suma de 50.000 de euro, care ulterior a fost majorată la 150.000 de euro. Banii au fost pretinşi cu ajutorul inculpatului Calotă Marian-Valeriu care l-a constrâns prin amenințare pe denunţător să remită lui sumele solicitate.

Pentru obţinerea banilor, susţin procurorii, deputatul a lăsat să se creadă că are influență asupra reprezentanților autorităților locale din județul Vrancea, pentru a-i determina să solicite realizarea unor obiective de investiții în cadrul Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI) și asupra funcționarilor din cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului cu atribuții de verificare, avizare și aprobare în derularea procedurii specifice aceluiași program, precum și asupra reprezentanților unei societăți comerciale, pentru a-i determina să deruleze o relație contractuală cu firma administrată de denunțător.

Elena Udrea declara în martie 2010, când conducea Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, că nu are nicio legătură directă sau indirectă cu vreo firmă de construcţii, iar dacă cineva ar afla că s-ar face intervenţii la licitaţii în numele ei sau al unor firme care i-ar aparţine, să semnaleze DNA.

„Nu am nicio legătură cu firme de construcţii, nici direct, nici indirect şi nici prin interpuşi. Vă rog ca dacă cineva vă spune că o companie aparţine Elenei Udrea să semnalaţi DNA”, le spunea atunci ministrul Dezvoltării reprezentanţilor companiilor de construcţii prezenţi la seminarul Mediafax Talks about Construction Time Again.

Ea menţiona că există cazuri în care s-a speculat că anumite companii de construcţii au fost împiedicate să participe la licitaţie, în favoarea unor firme care i-ar aparţine. „Dacă auziţi de vreo intervenţie care s-ar face în numele meu la vreo licitaţie, sau legat de numele meu sau al unei firme care mi-ar aparţine, vă rog să semnalaţi DNA”, spunea Udrea.

Ministrul le mai spunea constructorilor că în afară de îndeplinirea obligaţiilor contractuale, nu au niciun fel de obligaţii faţă de minister sau de angajaţii instituţiei.

Ea le-a solicitat acestora să aloce banii pe care-i pregătiseră, poate, pentru eventuale „atenţii” către funcţionari publici, sponsorizării lucrărilor de reabilitare a unor obiective de interes public.