Scandalul NSA: India a convocat un diplomat american de rang înalt bănuit de spionaj

India a convocat un diplomat de rang înalt de la ambasada SUA din New Delhi pentru a protesta împotriva interceptării de către Agenţia Naţională de Securitate a SUA (NSA) a convorbirilor telefonice ale partidului naţionalist hindus Bharatiya Janata Party aflat la putere în India.

02 iul. 2014, 08:26
Scandalul NSA: India a convocat un diplomat american de rang înalt bănuit de spionaj

‘I-am spus că aşteptăm un răspuns şi asigurări că acest lucru nu se va mai întâmpla’, a declarat oficialul de la Ministerul de Externe indian.

NSA, însărcinată cu spionarea comunicaţiilor în întreaga lume, a primit în anul 2010 din partea justiţiei americane autorizaţia de a desfăşura astfel de operaţiuni împotriva a 193 de ţări, practic toate statele lumii, cu excepţia doar a patru ţări, respectiv Marea Britanie, Canada, Australia şi Noua Zeelandă, potrivit documentelor obţinute de cotidianul Washington Post de la fostul colaborator NSA, Edward Snowden. Agenţia americană a primit de asemenea autorizaţia de a spiona în India partidul BJP al premierului Narendra Modi (la putere de la sfârşitul lunii mai).

Citeşte şi Cum se ascultă telefoanele. Nici nu ai idee cât de simplu este

India a mai protestat de două ori pe lângă SUA, în iulie şi noiembrie 2013, după dezvăluirile potrivit cărora misiunea sa pe lângă ONU din New York şi ambasada sa de la Washington au fost monitorizate de serviciile secrete americane, potrivit Agerpres.

Citeşte şi NSA a primit în 2010 mandat pentru interceptări în 193 de ţări, inclusiv în România

Acest nou incident are loc în momentul în care secretarul de stat american John Kerry urmează să se deplaseze în India în lunile următoare pentru a se întâlni cu membri ai guvernului lui Narendra Modi.