Scandalul stenogramelor. Ponta îl ameninţă pe Băsescu cu judecata

Liderul PSD Victor Ponta îi solicită preşedintelui Traian Băsescu, în baza Legii 544, copii ale tuturor stenogramelor consultărilor de la Cotroceni, din 6 februarie, precizând că, în condiţiile unui refuz de a răspunde cererii în termenul legal, îşi rezervă dreptul de a se adresa instanţei.

RomaniaTV.net
22 mart. 2012, 10:55
Scandalul stenogramelor. Ponta îl ameninţă pe Băsescu cu judecata

Preşedintele PSD i-a transmis joi o solicitare şefului statului, prin care îi cere, în baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informaţiile de interes public, copii ale tuturor stenogramelor consultărilor de la Cotroceni, din data de 6 februarie, se arată într-un comunicat al PSD.

„Având în vedere controversele generate de declaraţiile dumneavoastră privind propunerea pe care mi-aţi fi făcut-o de a prelua funcţia de prim-ministru, consider că este corect, moral, necesar şi de interes public ca stenogramele discuţiilor cu toate formaţiunile politice prezente la Cotroceni să poată fi consultate de toţi cei interesaţi”, spune Ponta.

Victor Ponta consideră că şeful statului are datoria de a fi pe deplin transparent şi de a-i pune la dispoziţie informaţii în legătură cu discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare prezente la Cotroceni.

„În calitate de cetăţean român, consider că am dreptul de a fi informat în legătură cu discuţiile pe care le-aţi avut cu reprezentanţii tuturor grupurilor parlamentare prezente la Cotroceni, cu atât mai mult cu cât, conform declaraţiilor dumneavostră recente, ele m-ar viza în mod direct”, adaugă Ponta.

Preşedintele PSD precizează că face această solicitare nu din postura de lider politic, ci din cea de cetăţean şi susţine că îşi rezervă dreptul de a se adresa instanţei de judecată dacă Traian Băsescu va refuza să răspundă solicitării în termenul legal.

„Vă transmit această solicitare nu din postura de deputat, preşedinte al PSD sau copreşedinte al USL, ci în calitate de cetăţean. De asemenea, doresc să precizez că, în condiţiile unui refuz din partea dumneavostră de a răspunde acestei solicitări în termenul legal, îmi rezerv dreptul de a mă adresa instanţei de judecată, conform legii”, menţionează Ponta, conform conform comunicatului.

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, duminică seară, la B1 TV, că, după demisia lui Emil Boc din funcţia de premier, el i-a oferit liderului PSD Victor Ponta mandatul de prim-ministru, însă a fost refuzat de USL. El a precizat că a făcut această ofertă în timpul consultărilor de la Cotroceni cu USL, după demisia lui Emil Boc din funcţia de prim-ministru.

Preşedintele Băsescu a precizat că Victor Ponta nu i-a răspuns, dar că „în locul lui” prima dată a răspuns liderul PNL Crin Antonescu, iar apoi liderul PC Daniel Constantin. Şeful statului a precizat că, dacă liderii USL vor susţine că nu s-a întâmplat aşa, el va pune la dispoziţie atât înregistrarea audio a discuţiei, cât şi transcrierea.

Şeful statului i-a dat moderatorului emisiunii transcriptul discuţiei pe care a avut-o la consultările de la Cotroceni cu liderii USL după demisia lui Emil Boc, acesta citind pasaje.

„Preşedintele Traian Băsescu ia cuvântul, răspunde Crin Antonescu imediat care zice „Bună seara”. Apoi intervine președintele României şi spune la un moment dat: „Nu excludem posibilitatea ca domnul Ponta să fie desemnat prim-ministru, dacă ar dori acest lucru, ştiu că este pregătit, are program, deci totul ţine de cum reuşim să formăm majorităţile”, apoi se referă la cererea de demisie a preşedintelui. La aceasta Crin Antonescu răspunde: „Asta glumim cu varianta Ponta…”, Ponta n-a răspuns, răspunde Crin Antonescu, e un dialog preşedinte-Crin Antonescu”, a relatat moderatorul emisiunii de la B1 TV, citind din stenograma care i-a fost dată de către preşedintele Băsescu.

În continuare, acesta a citit – în timpul emisiunii cu şeful statului – transcrierea discuţiei dintre preşedintele Traian Băsescu şi liderul PC, Daniel Constantin:

„Daniel Constantin: „Eu mă așteptam ca la începutul discuţiei noastre să veniţi cu o propunere, pentru că până la urmă dumneavoastră ne-aţi invitat la discuţii şi dumneavoastră…”

Traian Băsescu: „Eu v-am făcut o propunere, desemnarea domnului Ponta ca prim ministru”.

Daniel Constantin: „Am înţeles. O notăm ca pe o propunere. Mai devreme a fost o sugestie sau mai degrabă…”

Traian Băsescu: „Nu…”

Daniel Constantin: „O posibilitate. Am înţeles că este o propunere. Noi credem că alegerile anticipate (…)” „