Scandia Food a băgat în insolvenţă prima achiziţie externă. Angajaţii spanioli au ieşit în stradă

Producătorul pateurilor şi conservelor de carne Bucegi şi Scandia Sibiu, Scandia Food, activează de 98 de ani pe piaţa locală şi a ajuns liderul pieţei conservelor pe bază de carne din România. Compania are probleme cu prima achiziţie din străinătate, fabrica spaniolă de alimente din peşte şi fructe de mare Thenaisie Provote, care a fost băgată în insolvenţă, la doi ani de la cumpărare, conform Profit.ro. Decizia a generat o serie de proteste pe străzile oraşului spaniol O grove, angajaţii aducând acuzaţii la adresa proprietarul român.

RomaniaTV.net
30 iun. 2020, 07:25
Scandia Food a băgat în insolvenţă prima achiziţie externă. Angajaţii spanioli au ieşit în stradă

Compania spaniolă este pe piață din anul 1904 şi are o fabrică în O Grove și 125 de angajați, având în portofoliu brandurile Grandes Hoteles, Pombiñas și Fisterra. De funcționarea fabricii depind indirect alți 200 de angajați spanioli.

Citeşte şi: Cât a cheltuit România în criza COVID-19. „Surpriza plăcută”, anunţată de Ministrul Finanţelor

Scandia Food a intrat pe nișa conservelor de pește în urmă cu 4 ani, în februarie 2016, cu brandul Lotka, poziționat pe segmentul premium, în contextul creșterii vânzărilor din respectiva categorie, acestea fiind fabricate cu ajutorul unui producător bulgar. Doi ani mai târziu, în aprilie 2018, Scandia Food a cumpărat producătorul spaniol de alimente din pește și fructe de mare Thenaisie Provote, într-o tranzacție de 2,8 milioane euro, conform Profit.ro.

Tranzacţia avea ca scop întărirea poziţiei pe piaţa românească de conserve de peşte, compania fiind lider pe piaţa conservelor pe bază de carne din România, conducȃnd detașat nișa pateului cu ficat, cu o cotă de piață în volum de peste 46%.

După achiziție, Scandia a încercat să ridice gradul de competitivitate a fabricii, cu investiții în modernizarea instalațiilor industriale, reînnoirea catalogului de conserve cu noi referințe gastronomice. Cu toate acestea, fabrica spaniolă are datorii în valoare de 5 milioane de euro, şi un total de 464 de creditori. Pe acest fond, proprietarul român a cerut insolvența fabricii, iar angajații din Spania se tem că vor merge spre faliment.

Presa spaniolă susține și că Scandia, după majorarea de capital de 2,85 milioane euro, din momentul achiziției, ar fi redus capitalul la zero, printr-o nouă operațiune, și l-ar fi suplimentat ulterior cu doar 50.000 euro, într-o „operațiune-acordeon”, și că la acel moment angajații ar fi fost avertizați asupra problemelor economice.

SURSĂ: PROFIT.RO