Scannerele de pe aeroporturi nu sunt chiar atât de nocive. Care e doza de radiaţii la care te expui

Scannerele de pe aeroporturi nu ar fi chiar atât de nocive precum se spune: doza de radiaţii la care se expune omul este neglijabilă.    

RomaniaTV.net
15 iul. 2013, 09:05
Scannerele de pe aeroporturi nu sunt chiar atât de nocive. Care e doza de radiaţii la care te expui

În timpul trecerii prin scannerul de la aeroporturi oamenii sunt expuşi la doze mai mici de radiaţii decât atunci când stau la rând pentru a trece prin aceste dispozitive de securitate, relevă un nou studiu realizat de un grup independent de oamenii de ştiinţă din cadrul Asociaţiei americane de fizicieni în medicină (American Association of Physicists in Medicine), după cum relatează portalul rus Innovanews.ru, citat de Agerpres.

Măsurătorile au fost efectuate la cele două scannere active de pe aeroportul internaţional din Los Angeles, precum şi la şapte scannere inactive.

Astfel, s-a constatat că doza de radiaţii primită la trecerea prin scanner este echivalentă cu cea pe care un om o primeşte la fiecare 1,8 minute pe Pământ sau la fiecare 12 secunde de zbor cu avionul. Cu alte cuvinte, pentru a atinge doza anuală în condiţii de siguranţă, o persoana ar trebui să treacă de 22.500 de ori prin scanner.

„Studiul reprezintă o analiză complet independentă privind gama de emisii a scannerelor de pe aeroporturi şi prima analiză a mai multor dispozitive de securitate de acest tip, inclusiv a celor utilizate pe aeroporturile din zilele noastre”, a declarat Christopher Cagnon, de la Centrul medical de pe lângă Universitatea California (Los Angeles).

Citeşte şi: Astronauţii care vor zbura pe Marte vor fi expuşi unei doze enorme de radiaţii

„Noi credem că pentru pasageri este deosebit de important să ştie că doza de radiaţii în timpul trecerii prin scanner este neglijabilă în comparaţie cu cea din timpul zborului la bordul unui avion„, a mai spus omul de ştiinţă american.