Scarlatina la copii: Simptome, cauze, tratament şi prevenire

Mai multe gradinite si scoli din tara se confrunta, in ultima perioada, cu scarlatina. Scarlatina este o boala extrem de contagioasa cauzata de infestarea cu streptococul beta-hemolitic de tip A. Acest streptococ elibereaza in corp o toxina in urma careia apare o iritatie a pielii de culoare rosie.

22 mart. 2015, 21:09
Scarlatina la copii: Simptome, cauze, tratament şi prevenire

Scarlatina se transmite pe cale aeriana, de la bolnavi sau de la purtatorii de streptococ la copiii sanatosi. Boala debuteaza bursc, cu febra mare, dupa o perioada de incubatie de maximum 5 zile. De obicei, in perioada de incubatie, nu este prezent nici un simptom.

Dupa perioada de incubatie apar cefaleele frontale (dureri de cap), dureri de gat, inflamarea amigdalelor, febra mare (care depaseste 38,5 grade Celsius, uneori se ajunge chiar la 40), stari de voma si dureri abdominale. Daca copilul vostru acuza oricare dintre aceste simptome, mai mult are probleme de inghitire si este agitat, chiar daca nu a aparut eruptia cutanata, trebuie sa consultati un medic intrucat este suspect de scarlatina.

Eruptia cutanata arata initial ca arsurile solare, apoi apar si niste mici umflaturi care dau senzatie de mancarime. Primele zone afectate de aceasta iritatie sunt fata si gatul, singura zona „libera” ramanand gura. Apoi se imprastie pe piept si spate, pentru ca mai tarziu sa cuprinda tot corpul. De asemenea, pe limba se va forma o crusta de culoare alba, amigdalele vor creste in volum, iar temperatura nu va scadea sub 39 de grade pe toata perioada eruptiei.

Unii copii mai pot prezenta frisoane, dureri in tot corpul, lipsa poftei de mancare.

Citeste continuarea pe SFATULPARINTILOR.RO.