Scenariu dramatic prezentat de Marius Budăi. Ce se întâmplă cu pensiile românilor „Până în 2070 trebuie să fim săraci”

Marius Budăi a făcut o serie de declarații îngrijorătoare cu privire la pensiile românilor. Acesta a subliniat că PNNR-ul blochează posibilitatea de a majora pensiile seniorilor.

18 apr. 2023, 12:15
Scenariu dramatic prezentat de Marius Budăi. Ce se întâmplă cu pensiile românilor „Până în 2070 trebuie să fim săraci”

Cu toate că tocmai ce ne-am bucurat de sărbătorile de Paște, veștile bune întârzie să apară. Marisu Budăi a făut recent o declarație care a băgat spaima în români. Acesta a afirmat că majorările de pensii ar putea să fie blocate în următorii ani de PNRR. Cu alte cuvinte, ministrul a lăsat să se înțeleagă că înțelegerea cu Uniunea Europeană ar presupune ca, printre altele, pensiile să rămână la nivelul actual.

Citește și: EXCLUSIV Ministrul Marius Budăi lămureşte problema scăderii veniturilor pentru acoperirea deficitului bugetar: „Nu e nimic de speriat. Trebuie să fim atenţi cu cheltuielile bugetare”

Marius Budăi îi condamnă pe cei care au scris PNRR că au vrut ca românii să fie săraci timp de 50 de ani, dat fiind că au acceptat ca în PNRR să apară un anumit procent din PIB alocat pensiilor, respectiv 9,4%.

„Eu am primit o întrebare de la Comisia Europeană. Domnule, ce ați avut în cap când ați scris acest procent și de ce până în 2070? Că noi nu înțelegem. Din păcate le-am spus că nici eu nu înțeleg. Vedeți dumneavoastră, și acum nu că vorbim de 9,4. Putem spune 9,1 sau 18,9 sau 15 sau oricât vreți dumneavoastră. Însă eu am studiat toate legislațiile din toate statele membre și toate PNRR-urile din statele membre ale Uniunii Europene. Niciun stat membru nu și-a impus o asemenea plafonare“, a explicat Marius Budăi.

Potrivit ministrului Muncii în țările din UE media banilor alocați pensiilor, raportat la PIB, e undeva între 12.5% și 13%.

„Întrebarea ar putea continua. Domnule, de ce tu, ca și guvernant la acest moment, știind că în Uniunea Europeană 12,5-13 este media cu plata pensiilor din PIB în statele din Uniunea Europeană, tu îţi dorești ca țara ta să fie mai săracă, ca seniorii tăi să fie mai săraci cu 3% ca media Uniunii Europene? Doar dacă îi urăști, din punctul meu de vedere, poți să faci așa ceva, că altfel nu văd de ce să pui o asemenea plafonare.Deci, niciun PNRR nu și-a propus să plafoneze așa ceva, să treacă vreun procent anume și nicio legislație a unor state membre nu cuprinde așa ceva. Până în 2070 trebuie să fim săraci. Că așa au considerat unii la acel moment”, a completat Marius Budăi, conform Antena 3.

Totuși, în acest context, Marius Budăi a promis că nu va face nicio tăiere a pensiilior, indiferent de criza cu care ne confruntăm.

„Dacă alți colegi din coaliție, dacă oricare alt politician gândește prin reformă doar tăieri de venituri de la cetățeni, noi, PSD, ne despărțim de acest lucru. Dacă se va pune acestă problemă și dacă colegii din PNL vor veni cu această problemă, eu vă spun că la toate ședințele din coaliție la care am fost prezent nici măcar nu s-a pus această problemă. Însă, dacă ajungem la capitolul bunuri și servicii, la unele lucruri la care considerăm oportun că le mai putem amâna, cu siguranță că vom face acest lucru. Trebuie să luăm măsurile ca atare. Nu avem, la ora actuală, nivelul de salarii din România, fie că vorbim de privat sau de bugetari, care să permită reduceri de venituri”, e explicat ministrul PSD.

Citește și: Marius Budăi, ministrul Muncii, anunț de ultimă oră despre tăierea salariilor și pensiilor românilor | EXCLUSIV