Scenariu EXPLOZIV lansat de Adrian Năstase: organizatorii „fabricilor de postaci” ar urma să fie aduşi în faţa justiţiei

Adrian Năstase spune că, din informaţiile sale, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne şi al serviciilor de informaţii, s-ar fi constituit un colectiv de monitorizare a reţelelor de troli şi postaci.

11 iul. 2023, 20:36
Scenariu EXPLOZIV lansat de Adrian Năstase: organizatorii „fabricilor de postaci” ar urma să fie aduşi în faţa justiţiei

„Din ce am aflat, se pare că la nivelul Ministerului de Interne şi al serviciilor de informaţii s-a constituit un colectiv de monitorizare a reţelelor de troli ce au fost constituite la nivelul unor formaţiuni politice sau organe de media, urmând ca organizatorii acestora să fie aduşi în fata instanţelor. Pare că fenomenul a căpătat o amploare deosebită, prin folosirea AI, iar utilizarea unor IP-uri din ţară şi din străinătate generează efecte semnificative ce pot distorsiona grav campaniile electorale ce vor urma în lunile viitoare. Această monitorizare este legată şi de felul în care aceşti troli/postaci (profesionişti sau plătiţi) pot fi utilizaţi şi de propagandă rusă în contextul războiului din Ucraina”, a scrie Adrian Năstase pe blogul său.

Piedone reacţionează în cazul „azilelor groazei”: „Ca şi în cazul Colectiv, acţionăm la cald şi impulsiv”

Ce sunt trolii şi postacii şi cum acţionează

Trolii/postacii sunt termeni folosiți în mediul online pentru a descrie anumite tipuri de comportament negativ sau manipulator.

Un „trol” este o persoană care interacționează cu alții pe internet în mod intenționat provocator, ofensator sau deranjant. Scopul unui trol este de a genera reacții negative și de a perturba discuțiile online. Ei pot posta comentarii agresive, insulte sau propagandă falsă, în speranța de a stârni conflicte și a crea haos în anumite comunități online.

Un „postac” este o persoană plătită sau angajată de către o organizație sau o entitate pentru a promova sau a apăra o anumită poziție sau opinie pe internet. Postacii sunt adesea implicați în campanii de manipulare a opiniei publice și pot folosi tactici de dezinformare sau de manipulare emoțională pentru a influența discuțiile online în favoarea angajatorului lor.

Ambele categorii de persoane pot afecta negativ calitatea discuțiilor și pot contribui la crearea unui climat toxic pe internet.

Citeşte şi: Gabriela Firea primeşte susţinere oficială pentru a candida la Primăria Capitalei în 2024