Scenariu HORROR pentru români! Regularizarea la curent din februarie va ajunge cât salariul minim net pe un an!

Românii care depind de sistemul centralizat de încălzire vor ajunge să plătească o avere la regularizările la curent care vor veni în luna februarie a anului 2023, susţine Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă.

13 oct. 2022, 20:16
Scenariu HORROR pentru români! Regularizarea la curent din februarie va ajunge cât salariul minim net pe un an!

Scenariu HORROR pentru români! Dumitru Chisăliță, președintele AEI, susţine că închiderea unor sisteme de termoficare din România înseamnă trecerea la încălzire cu energie electrică, fapt care va atrage după sine facturi imense la curent!

Într-o simulare realizată pentru site-ul AEI, Dumitru Chisăliță arată ce s-ar întâmpla în situația în care în această iarnă locuitorii unor apartamente vor fi obligați să apeleze la radiatoare și boilere electrice pentru a se încălzi sau a-și prepara apă caldă menajeră, urmare a opririi sistemului de încălzire centrală.

Citeşte şi: Milioane de români riscă să plătească facturi uriașe sau să stea în frig la iarnă. Ce ponturi au specialiștii

„La aceste costuri se vor adăuga regularizările care se vor face la energia electrică în februarie 2023 care va determina necesitatea de a achita suplimentar următoarele sume, datorită faptului că se va depăși în anul 2022 consumul mediu lunar de 300 kWh fapt ce va determina recalcularea tuturor facturilor cu prețul mediu din piață sau prețul din contract (presupunem prețul de 2,5 lei/kWh):

a) Calculat pentru 12 luni

Apartament cu 2 camere – 13.566 lei

Apartament cu 3 camere – 17.917 lei

Apartament cu 4 camere – 22.100 lei

b) Calculat doar pentru lunile noiembrie – decembrie 2022 de încălzire electrică și preparare apă caldă

Apartament cu 2 camere – 6.528 lei

Apartament cu 3 camere – 8.636 lei

Apartament cu 4 camere – 10.676 lei

Locatarii blocurilor, care nu au sau vor rămâne fără energie termică, sunt puși în situația de a avea costuri lunare de 4 ori mai mari decât în anul 2021, dar vor ajunge și la o regularizare în luna februarie 2023 care poate însuma 12 salarii minime nete pe economie, adică o persoană singură care locuiește într un apartament de 4 camere ar trebui să – și dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023”, transmite Dumitru Chisăliță.

Citeşte şi: Românii reduc consumul de energie de teama facturilor

Astfel, potrivit lui Dumitru Chisăliță, o persoană singură care locuiește într un apartament de patru camere ar trebui să-și dea tot salariul din anul 2023 doar pentru regularizarea la energie din luna februarie 2023! Salariul minim brut pe economie, din 1 ianuarie 2022, este de 2.550de lei, care ar urma să crească de anul viitor, iar netul, după plata impozitelor și a deducerii personale, ajunge la 1.524 lei.