Românii reduc consumul de energie de teama facturilor

Tarifele mari la energie şi facturile foarte mari i-au determinat pe români să stingă becurile pentru a face economie. De preţuri plafonate beneficiază deocamdată doar românii care anul trecut au avut un consum mediul lunar de maximum 300 kWh.

06 oct. 2022, 09:46
Românii reduc consumul de energie de teama facturilor
Guvernul a redus plafonul compensat la energie electrică. Cât plătești dacă treci de 255 kwh / lună

Românii reduc consumul de energie de teama facturilor. Potrivit ZF, şocul preţurilor mari, alimentat şi de deficitul de producţie, a fost tot mai vizibil în facturile românilor. În iulie şi august consumul de energie a scăzut cu 7% pentru ca în septembrie cererea de energie din România să se restrângă cu 8%.

Citeşte şi: Criza gazelor s-ar putea agrava în Europa în 2023, după folosirea rezervelor în iarnă. Petrolul s-a scumpit

Ordonanţa plafonării şi compensării preţurilor la energie se modifică. Cât plăteşti dacă uiţi să trimiţi indexul

Ordonanţa plafonării şi compensării preţurilor la energie va suferi noi modificări în Camera Deputaţilor. Premierul Nicolae Ciucă a anunţat că facturile vor fi calculate în funcţie de consumul lunar declarat.

Citeşte şi: Cum sunt păcăliţi românii de furnizorii de energie. Avocatul Adrian Cuculis: „Se calculează după modelul japcă”

„Este, din punctul meu de vedere, de luat în calcul luna curentă fără să ne mai raportăm la nimic”, le-a declarat premierul jurnaliştilor.

În cazul celor care nu trimit indexul, se va lua în considerare consumul din aceeași lună a anului anterior.

De asemenea, premierul Ciucă a precizat că susţine amendamentul adoptat în Senat privind facilităţi pentru familiile cu trei şi mai mulţi copii, dar este discutată şi varianta cu acordarea de vouchere.

„Au fost mai multe (amendamente – n.r.) de aceea nu le ştiu pe toate. Dacă este vorba despre acesta punctual (propunerea privind facilităţi pentru familiile cu 3 sau mai mulţi copii – n.r.), sigur că da. (…) Este discutată şi această formulă a unor vouchere.

Am discutat-o chiar în interiorul coaliţiei, am discutat-o şi cu preşedintele PSD. Trebuie să avem în vedere care dintre cele două propuneri este mai simplu de aplicat şi care să ajungă mai repede fără să treacă prin întreg procesul acesta birocratic”, a mai spus Nicolae Ciucă,

De asemenea, bolnavii dependenţi de aparatele medicale şi farmacii vor plăti energia la prețul plafonat, indiferent cât consumă. Banii  ar urma să fie dați în baza unor declarații pe propria răspundere, potrivit unor surse politice.

Rămâne în vigoare pragul de 300 de kWh până la care prețul energiei este compensat. Cei care vor avea un consum mai mare vor plăti consumul la prețul din contract.

Senatul a adoptat marţi OUG 119/2022 privind plafonarea şi compensarea preţurilor la energie electrică, fiind lărgită lista celor care beneficiază de preţ plafonat pentru consumul realizat până la 31 august 2023. Ordonanţa urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

Citeşte şi Furnizorii de energie amenință cu măsuri extreme dacă nu primesc banii de la stat aferenți plafonării prețului. Unii consumatori ar putea fi deconectaţi