Scenariu PDL. Geoană va fi exclus din PSD, dar rămâne şef al Senatului

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, consideră că Mircea Geoană va fi exclus din PSD, dar nu se va cere revocarea lui din funcţia de preşedinte al Senatului, drept pentru care senatorul va rămâne pe acest post.

RomaniaTV.net
18 nov. 2011, 14:43
Scenariu PDL. Geoană va fi exclus din PSD, dar rămâne şef al Senatului

„După excluderea lui Geoană, PSD va pierde preşedinţia Senatului. Nimic nu împiedică PSD să depună o nouă candidatură şi să se lupte să fie ales. Nu vreau să fiu profet, dar bănui că se va întâmpla în felul următor: Geoană va fi exclus din partid, fiindcă altfel Ponta nu mai are credibilitate, dar nu se va cere revocarea lui din funcţia de preşedinte al Senatului şi va rămâne preşedinte al Senatului. Geoană o să fie un sârguincios slujbaş pentru şi în cinstea PSD în fruntea Senatului”, a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, Ioan Oltean, transmite Mediafax.

El s-a declarat „afectat” de felul în care a procedat PSD în cazul „bietului” Mircea Geoană, „care s-a predat şi era deja mazilit”.

„E o greşeală monumentală a lui Victor Ponta şi a lui Şova. Bietul Geoană s-a predat şi era deja mazilit, era devorat. Lipsa de democraţie nu poate decât să mă afecteze şi acolo a fost o lipsă de democraţie totală”, a declarat Oltean.

El a declarat că dispoziţia Curţii Constituţionale pe care o invocă PSD pentru revocarea lui Geoană şi înlocuirea lui cu Titus Corlăţean „nu există”.

„Nu există o dispoziţie a Curţii Constituţionale care să spună că grupul parlamentar care a susţinut un preşedinte îl revocă. Nu există aşa ceva. Există că se respectă un algoritm politic de la început”, a spus Oltean.

Oltean a menţionat că Mircea Geoană a fost desemnat de grupul parlamentar al PSD-PC, care nu mai există, şi a fost susţinut de PSD-PDL, care nu mai există.

„În această situaţie, prevederile constituţionale nu mai pot fi invocate. Pe de altă parte, preşedintele Senatului se alege prin votul majorităţii Senatului şi se revocă din funcţie prin votul majorităţii Senatului. Aceasta este legea. Nu poate fi numit într-un fel şi schimbat în alt fel”, a spus Oltean.

El a adăugat că, dacă preşedintele Senatului este revocat din funcţie, nicio normă nu împiedică celelalte grupuri parlamentare să propună şi ele un candidat pentru funcţie.

„Se votează şi cel care obţine majoritatea de voturi este ales noul preşedinte al Senatului. Aceasta este procedura statutară şi constituţională, nu că supunem simultan votului. Este o inepţie a lui Şova că printr-un singur vot îl revocăm şi-l numim pe Corlăţean”, a spus Oltean.

Pe de altă parte, Oltean a apreciat că, după excluderea lui Mircea Geoană, va urma cea a lui Adrian Năstase şi a lui Ion Iliescu.