SCENARIU ROŞU de marţi, România revine pe bucăţi la STAREA DE URGENŢĂ

În două localităţi din Satu Mare, se închid baruri, cluburi, discoteci, săli de fitness, iar restaurantele au voie doar catering sau "take-away".

31 aug. 2021, 09:28
SCENARIU ROŞU de marţi, România revine pe bucăţi la STAREA DE URGENŢĂ

SCENARIU ROŞU în România. Două localități din județul Satu Mare intră în scenariul roșu, după ce au depășit pragul de trei îmbolnăviri la mia de locuitori. Astfel, se închid restaurantele și barurile și se interzic organizarea evenimentelor private, a celor recreative și sportive. Decizia se aplică începând de marţi.

Având în vedere actualizarea Anexei privind incidența cumulată a cazurilor la 14 zile pe localități la nivelul județului Satu Mare în data de 30.08.2021, datorită depășirii pragului de 3 îmbolnăviri la mia de locuitori, în localitățile Bătarci (4,21 la mie ) și Cămărzana (3,70 la mie) începând cu data de 31.08.2021 ora 0,00 și până la data de 13.09.2021 se aplică măsurile specifice pentru scenariu roşu, prevăzute de Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență nr. 41/09.08.2021, care prevăd în principal următoarele:

  • Administratorii/Proprietarii spațiilor publice afișează la loc vizibil informații privind obligativitatea purtării măștii de protecție în spațiile respective;
  • Sunt interzise organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau a altor evenimente culturale;
  • Se interzic activitățile recreative și sportive desfășurate în aer liber;
  • Este interzisă organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive,etc.);
  • Activitatea restaurantelor și a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, precum și la terasele acestora este permisă până la capacitatea maximă a spațiului și în intervalul orar 5.00-2.00, doar pentru persoanele cazate în cadrul acestor unități;
  • Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor. Se permite comercializarea produselor în sistem “take-away” (la pachet) și/sau catering;
  • Este interzisă activitatea în baruri, cluburi şi discoteci;
  • Este permisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități în spații închise în domeniul sălilor de sport/fitness, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului cu asigurarea unei suprafețe de minim 7mp/persoană;
  • Activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de administrare a piscinelor interioare este interzisă;
  • Activitatea operatorilor economici care administrează săli de jocuri este interzisă.

SCENARIU ROŞU şi în comuna Târșolț, datorită depășirii pragului de 2 infectări la mia de locuitori  (2,21)  în perioada 31.08.2021 – 13.09.202. Se aplică măsuri specifice specifice privind organizarea evenimentelor private (nunți, botezuri, mese festive,etc.) din punct de vedere a condițiilor de organizare și a numărului de participanți dar și activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice.

 

Tichete de masă și loterii cu premii în bani. Guvernul a aprobat stimulentele pentru vaccinare

În încercarea de a încuraja imunizarea în rândul românilor, Guvernul a aprobat luni Ordonanța de Urgență privind acordarea unor tichete de masă și posibilitatea înscrierii la o loterie cu premii în bani pentru cei care se vaccinează împotriva Covid-19. Același document mai prevede și recunoașterea pe teritoriul României a certificatelor digitale verzi pentru a atesta vaccinarea, testarea sau vindecarea.

Tichetele de masă în valoare de 100 de lei vor fi acordate din momentul în care intră în vigoare ordonanța de urgență – adică după ce se publică în Monitorul Oficial. 
Toate persoanele care se vaccinează din acel moment pot primi aceste tichete de masă, însă nu și cei care s-au vaccinat până acum. În schimb, aceștia din urmă vor putea participa la loteriile naționale care vor fi organizate începând cu luna octombrie. Cine dorește să participe trebuie să fie vaccinat și să se înscrie la loterie, anunţă România Tv.

Scenariu roşu a fost ACTIVAT, magazinele se închid la ora 18.00

Persoanele vaccinate cu schema completă de vaccinare (ambele doze sau doza unică) vor beneficia de o alocație de hrană în valoare de 100 lei, sub formă de tichete de masă. Vorbim, mai exact, de tichete emise conform Legii nr. 165/2018.

Tichetele vor fi distribuite prin intermediul centrelor de vaccinare, cabinetelor medicilor de familie și ambulatoriilor de specialitate (regulile vor fi date ulterior prin ordin al Ministerului Sănătății).

Atenție: Este precizat expres că măsura va fi pentru cei care se vor vaccina complet după intrarea în vigoare a proiectului de ordonanță.

Organizarea unei loterii de vaccinare cu premii în bani, pe care Guvernul vrea să o introducă tot în cadrul Legii 55/2020. Premiile se vor acorda celor vaccinați cu schema completă, iar prima extragere va avea loc în octombrie 2021.

Revendicarea premiilor se face în termen de maximum 30 de zile de la data extragerii, acest termen reprezentând termen de decădere din dreptul de a revendica premiul.