Scenariu roşu în Bucureşti de la miezul nopţii. Ce restricţii sunt în următoarele 14 zile DOCUMENT

Comitetul Municipiului Bucuresti pentru Situaţii de Urgenţă se reuneşte, duminică, pentru a adopta măsuri, după ce incidenţa cazurilor de COVID-19 a trecut de 3 la mie.
Filip Stan
07 mart. 2021, 08:34
Scenariu roşu în Bucureşti de la miezul nopţii. Ce restricţii sunt în următoarele 14 zile DOCUMENT
Scenariu roşu în Bucureşti. 

Comitetul Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă a decis, în şedinţa de duminică, intrarea în scenariul roşu, începând din data de  08.03 .2021, ora 00:00, pentru o perioadă de 14 zile.

Rata de incidenţă la care s-au referit autorităţile este cea de 3,05, înregistrată încă de vineri. Sâmbătă, incidenţa cumulată era deja 3,12 la mie.

În următoarele două săptămâni, vor merge fizic la ore preşcolarii, elevii din ciclul primar şi cei din clasele terminale.

”Este permisă organizarea cu prezenţa fizică a simultării examenelor naţional, a examenelor pentru anii terminalu şi a orelor remediale pentru toate clasele”.

Activitatea în interior a restaurantelor, barurilor, cafenelelor, discotecilor, cluburilor şi a altor localuri, dar şi a unităţilor de spectacole şi a sălilor de jocuri este interzisă. Se poate continua activitatea teraselor.

De asemenea, este interzisă organizarea spectacolelor şi a altor manifestări în aer liber.

”Este obligatorie purtarea măştii de protecţie, astfel încât să acopere nasul şi gura pentru toate persoanele care au împlinit vârsta de 5 ani, în toate spaţiile publice deschise”, se mai arată în decizia CMBSU.

Municipiul Bucureşti ieşise din scenariul roşu în 25 ianuarie.

Şedinţa CMBSU a început la ora 09.00. Autorităţile au decis care sunt măsurile care se vor aplica în Capitală, dar şi perioada de valabilitate a acestora.

Principalele măsuri adoptate de CMSUB:

– Unitățile de învățământ își vor desfășura activitatea cu prezența fizică pentru elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, dar și clasele terminale ale școlilor profesionale.

– Prin rotație, câte jumătate dintre elevii unei clase vor veni la școală câte 14 zile.

– prezenţă fizică pentru învățământul preșcolar și primar.

– Interzicerea activității în restaurantele și cafenelele din interiorul hotelurilor, cu excepția celor cazați.

– Interzicerea activității în restaurantele și cafenelele din interiorul clădirilor.

– Interzicerea activității în cinematografe, săli de spectacole, inclusiv a manifestărilor în aer liber.

Hotararea CMBSU Nr 8 Din 07.03.2021 by Dobran Viorel on Scribd

Restricții pentru operatori economici:

Se interzice activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfășoară activități de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor, precum și în interiorul altor spații publice închise care au acoperiș, plafon sau tavan și care sunt delimitate de cel puțin doi pereți, indiferent de faptul că sunt construcții cu caracter temporar sau permanent;

Se interzice activitatea restaurantelor şi a cafenelelor din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unități de cazare, cu excepția deservirii persoanelor cazate în interiorul acestor unități;
Este permisă prepararea, comercializarea şi consumul produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice în spațiile special destinate dispuse în exteriorul clădirilor, în aer liber, precum și în spațiile publice dacă au un tavan și un singur perete cu asigurarea unei distaţe de minimum 2 metri între mese și participarea a maximum 6 persoane la o masă, dacă sunt din familii diferite, și cu respectarea măsurilor de protecţie sanitară stabilite prin ordin comun al ministrului sănătății, ministrului economiei, antreprenoriatului şi turismului şi al preşedintelui Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;
Este permisă prepararea hranei şi comercializarea produselor alimentare şi băuturilor alcoolice şi nealcoolice care nu se consumă în spaţiile respective;

Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi și discoteci;
Este interzisă activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, cu excepția desfășurării activității de comercializare a biletelor de tip LOTO, pariuri și loz, cu respectarea măsurilor de protecție sanitară;
Este interzisă organizarea şi desfășurarea activității cu publicul în cadrul cinematografelor, instituțiilor de spectacole şi/sau concerte, inclusiv celor de tipul drive-in;
Este interzisă organizarea și desfășurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale;

Cel mai probabil, având în vedere Hotărârea de Guvern pentru prelungirea stării de alertă, se vor impune din nou restricţii pentru majoritatea domeniilor – HoReCa, spectacole, cinematografe şi săli de jocuri.

Scenariu roşu în Bucureşti.  Măsurile ar putea fi valabile în următoarele 14 zile. Rata de infectare în Bucureşti a fost, sâmbătă, de 3,12 la mie, după ce în ultimle 2 zile s-au confirmat peste 900 de cazuri de infectare. Sâmbătă, Grupul de Comunicare Strategică a anunţat 906 cazuri, iar vineri 927.

Rata de infectare a trecut de 3 la mie încă de vineri, când era 3,05 cazuri la mia de locuitori.

Potrivit autorităţilor, în Capitală s-au înregistrat şi cele mai multe dintre cazurile de infectare cu noua tulpină din Marea Britanie, dar şi unul dintre cele două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană depistate în România.

Municipiul Bucureşti a ieşit din scenariul roşu în 25 ianuarie.

Raed Arafat: În weekend vor rămâne deschise doar magazinele alimentare şi farmaciile, nu vor fi deschise mall-urile

 

Raed Arafat: Ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide din cauza noii tulpini care devine din ce în ce predominantă peste tot

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, sâmbătă, că ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide din cauza noii tulpini care devine predominantă peste tot, de aceea toate localităţile ţării sunt monitorizate şi unde se impun măsuri locale sau zonale de carantină acestea vor fi luate. În caz contrar, afirmă Arafat, am putea ajunge la măsuri mai drastice pe plan naţional. Şeful DSU susţine că nu este ”pe masă” în acest moment discuţia despre un lockdown total.

Scenariu roşu în Bucureşti. Elevii din clasele terminale, în sistem hibrid

”Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 3.459/280/06.03.2021 modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”, a transmis, sâmbătă seară, MInisterul Educaţiei.

Modificările incluse în noul ordin comun sunt:

1. Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referinţă la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, cu excepţia depăşirii pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat.

2. În situaţia în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori dar mai mică de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezenţă fizică în unitatea de învăţământ pentru:

– toţi  preşcolarii şi elevii din învăţământul primar,

– elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi elevii din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculaţi în  respectivele clase terminale;

3. La nivelul localităţilor unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi activitatea didactică se desfăşoară exclusiv online.

4. Este permisă organizarea cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ din localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a:

– simulărilor examenelor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali;

– evaluărilor naţionale;

– orelor remediale pentru toate clasele.

5. Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. La orele de specialitate din învăţământul vocaţional este obligatorie purtarea măştii de protecţie, cu excepţia orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spaţii individuale pentru exersare.

6. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum şi în timpul tuturor orelor de educaţie fizică desfăşurate în spaţii exterioare.

Documentul urmează să fie publicat în Monitorul Oficial.

 

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Orașul din România în care se trăiește cel mai bine. Oamenii nu au nevoie de averi, chiriile sunt accesibile și prețurile sunt decente chiar și în magazine. În cartierul acesta stau cei mai fericiți români
Capital.ro
Regulă pentru cei care au gard la casă. Este obligatoriu să ceri permisiunea vecinului
Playtech.ro
Schimbare importantă pentru locatarii de blocuri: Cum vor fi convocați de acum proprietarii la ședințele asociației
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Când râsul provoacă haos. Gluma care a declanșat criza hârtiei igienice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Schimbare pentru românii cu buletin! Se aplică în toată UE începând de anul viitor
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african