SCENARIU SUMBRU pentru Antena Group. Ar putea intra în insolvenţă din cauza unor credite

Grivco SA şi TV Antena 1 SA au împrumutat prin două credite, luate în 2008, 46 milioane euro pentru care au fost gajate terenuri şi clădiri, cele mai valoroase fiind sediul Grivco - acelaşi cu al Antena TV Group SA - şi cel al Antena 3 SA. Confiscarea lor de către stat pune instituţia creditoare în situaţia de a cere alte bunuri drept gajuri. În lipsa unor ipoteci îndestulătoare, banca va lua noi măsuri, cea mai drastică putând fi introducerea unei cereri de insolvenţă. În acelaşi timp, asocierea posturilor tv cu infracţiuni financiare grave i-ar putea determina pe publicitari să nu mai încheie noi contracte.

12 aug. 2014, 08:56
SCENARIU SUMBRU pentru Antena Group. Ar putea intra în insolvenţă din cauza unor credite

Situaţia financiară a grupului de media patronat de familia Voiculescu, din care fac parte, în principal, Antena1, Antena3, Euforia TV, Antena Stars, operate printr-un grup de firme – cele mai mari fiind Antena TV Group SA, Antena 3 SA -, ar putea fi grav afectată nu doar de confiscarea sediilor de către stat, ci mai ales de obligaţia de a aduce noi garanţii pentru creditele luate în urmă cu şase ani, scrie capital.ro. Împrumutaţii sunt companiile Grivco SA şi TV Antena 1 SA. Aceasta din urmă a fost radiată acum patru ani, conform datelor Ministerului de Finanţe.

Citeşte şi VIDEO Un nou clip viral după condamnarea lui Dan Voiculescu: Mondenii – „Şi eu sunt varan”

În acest context, banca va face toate demersurile pentru a-şi recupera sumele împrumutate. Procedurile depind de clauzele contractuale specifice şi de reglementările generale ale băncii, dacă nu există prevederi exprese pentru astfel de situaţii în contract. În cel mai negru scenariu, ultima măsură pe care ar putea-o lua banca ar fi cererea de intrare în insolvenţa.

Citeşte şi Voiculescu a REFUZAT mâncarea şi APA din penitenciar. Ce solicitări a făcut mogulul în prima zi de detenţie

„Trecerea imobilelor în proprietatea statului înseamnă anularea ipotecilor. Dacă există supragaranţii, în baza fidejusiunilor, cum ar fi asigurare de neplata creditului, bilete la ordin emise de companii sau persoane fizice, scrisoare de garanţie etc, banca le va putea executa. Însă dacă nu există sau nu sunt îndestulătoare, atunci va încerca să execute debitorii, inclusiv persoanele fizice implicate – pentru că trebuie spus că, în astfel de situaţii membrii majoritari ai AGA semnează alături de persoanele juridice care iau creditul. Dacă banca va fi în pană de opţiuni va ajunge să pună presiune şi prin cererea de intrare în insolvenţă”, explică avocatul şi practicianul în insolvenţă Dumitru Dobrev.

Mai multe amănunte aici.