Scene teribile în Muntenegru, mii de oameni au blocat drumurile pentru a împiedica întronizarea noului mitropolit. Poliţia nu a putut face faţă mulţimilor furioase VIDEO

Mii de protestatari au folosit sâmbătă cauciucuri, pietre şi vehicule pentru a bloca drumurile care duc spre oraşul Cetinje din sud-vestul Republicii Muntenegru, în încercarea de a bloca Biserica Ortodoxă Sârbă să desfăşoare o ceremonie de întronizare pentru noul său şef, Joanikije II.

04 sept. 2021, 21:16
Scene teribile în Muntenegru, mii de oameni au blocat drumurile pentru a împiedica întronizarea noului mitropolit. Poliţia nu a putut face faţă mulţimilor furioase VIDEO

Opozanţii întronizării lui Joanikije II ca mitropolit al statului Muntenegru şi arhiepiscop al Cetinje au forţat sâmbătă baricadele ridicate de poliţie, preluând controlul drumurilor care duc către acest oraş.

La un moment dat, poliţia a folosit gaze lacrimogene, însă nu a reuşit să-i disperseze pe protestatari, care au declarat că vor rămâne pe baricade şi în timpul nopţii. Protestatarii au doborât şi un gard amplasat de poliţie în jurul mănăstirii din Cetinje unde ar urma să aibă loc întronizarea, duminică dimineaţa.

Protestele reflectă tensiunile existente în statul balcanic, care rămâne profund divizat în ceea ce priveşte legăturile sale cu Serbia, în contextul în care unii pledează pentru relaţii mai strânse cu Belgradul, în timp ce alţii se opun oricărei alianţe prosârbe.

În schimb, în Podgoriţa mii de oameni s-au adunat pentru a-l saluta pe patriarhul sârb care a sosit în capitala muntenegreană sâmbătă după-amiază. Niciuna dintre oficialităţile religioase nu a vorbit despre posibilitatea de a schimba data sau locul de desfăşurare a ceremoniei de întronizare.

Loc de un simbolism aparte, deoarece a fost sediul liderilor muntenegreni începând cu secolul al XV-lea, mănăstirea din Cetinje este considerată de opozanţii Bisericii Ortodoxe sârbe drept proprietate a Bisericii Ortodoxe muntenegrene, care nu reuşeşte totuşi să se impună în ţară, comentează AFP.

Citeşte şi Mii de credincioşi au pupat mâinile Mitropolitului din Muntenegru, mort de COVID: Sicriul deschis, iar recomandările medicilor ignorate

Joanikije a fost numit în mai pentru a-i succeda arhiepiscopului Amfilohije, decedat în octombrie 2020 din cauza coronavirusului şi care conducea Biserica Ortodoxă Sârbă din Muntenegru din 1990.

Muntenegrul, ţară cu 620.000 de locuitori, a ieşit din uniunea cu Serbia în 2006, dar biserica sa nu a obţinut autonomie şi a rămas sub conducerea Bisericii Ortodoxe Sârbe. O treime din locuitorii Muntenegrului continuă să se identifice drept sârbi.

Citeşte şi China se apropie de graniţa cu România. Un stat european, la un pas de faliment. Asiaticii ar putea prelua o parte din teritoriul ţării