Schemă de ajutor de stat în valoare de 2,5 miliarde de euro pentru firmele româneşti afectate de războiul din Ucraina

Comisia Europeană (CE) aprobă reintroducerea schemei de ajutor pentru sprijinirea companiilor din România în contextul războiului din Ucraina. Bugetul total alocat este de aproximativ 2.5 miliarde de euro, echivalentul a 12.5 miliarde de lei.

10 apr. 2024, 11:09
Schemă de ajutor de stat în valoare de 2,5 miliarde de euro pentru firmele româneşti afectate de războiul din Ucraina

CE a aprobat luni României reintroducerea planului de sprijin dedicat companiilor afectate de războiul din Ucraina. Conform schemei reintroduse, ajutorul va fi sub forma unor garanţii şi granturi directe.

Comisia Europeană a constatat că schema României, aşa cum a fost reintrodusă, continuă să fie în linie cu condiţiile Cadrului temporar de criză şi de tranziţie. În special, ajutorul nu va depăşi 280.000 euro pentru o companie activă în sectorul agricol, 335.000 euro pentru o companie activă în domeniul pescuitului şi acvaculturii, şi 2.25 milioane de euro pentru o companie activă în alte sectoare şi nu va fi acordat mai târziu de 30 iunie 2024.

Executivul comunitar a concluzionat că reintroducerea sprijinului pentru companiile românești rămâne necesar, adecvat şi proporţional pentru a remedia perturbările semnificative din economia unui stat membru. Pe această bază, Comisia Europeană a aprobat schema în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.

Citeşte şi: Philip Morris International lansează Raportul Integrat pentru anul 2023. Aproximativ 33 de milioane de utilizatori adulți folosesc produsele fără fum ale PMI