Schemă de ajutor pentru sectorul HoReCa: 20% din cifra de afaceri pentru fiecare operator. Anunţul făcut de ministrul Economiei

Premierul Ludovic Orban şi ministrul Economiei, Virgil Popescu, au stabilit o schemă de ajutor pentru antrenprenorii din domeniul HoReCa pe care au prezentat-o în prezenţareprezentanţii HoReCa. Orban a spus că e favorabilă prelungirii cu şase luni a aplicării şomajului tehnic pentru angajaţii a căror activitate este afectată din cauza crizei sanitare.

25 nov. 2020, 22:46
Schemă de ajutor pentru sectorul HoReCa: 20% din cifra de afaceri pentru fiecare operator. Anunţul făcut de ministrul Economiei

Schemă de ajutor pentru sectorul HoReCa. Joi se va discuta în şedinţa de guvern ordonanţa de urgenţă prin care se va acorda ajutorul de stat pentru acest sector.

Schemă de ajutor pentru sectorul HoReCa. Cât recuperează reprezentanţii din pierdere, de la Guvern

„Azi am avut o întâlnire cu premierul Orban şi reprezentanţii HoReCa şi am discutat despre probelmele care au fost în acest sector. Le-am adus la cunoştinţă că mâine, în şedinţa de Guvern, o să citim ordonanţă de guvern prin care vrem să acordăm un ajutor de stat, de 20%, din pierderea cifrei de afacere aferentă 2020, faţă de 2019.

Un antreprenor din HoReCa îşi calculează cifrea de afacere din 2020 şi din 2019 şi diferenţa, în raport de 20%, va fi dată de Guvern, din fondul Ministerului Economiei. Este o schemă de ajutor de stat. Va fi o aplicaţie informatică, ce va fi din dreptul unui calculator. Va fi un program al Ministerului Economiei. Ceea ce va trebui să verificăm este ca cifra de afacere să fie afarentă codurilor KN din HoReCa.

Tot ce înseamnă HoReCa şi turism. Noi am notificat schema la Consiliul Concurenţei, care se va uita pe ea şi aşteptăm un aviz, apoi o vom trimite la Comisia Europeană, în urma avizării de Comisia Europeană, putem să vorbim de această schemă. O valoare maximă a ajutorului de stat e limitată la 800 de mii de euro, pentru companie.”, a declarat ministrul Economiei, la B1.

Ajutorul de stat, aplicat după aprobarea Comisiei Europene

Ajutorul de stat se va aplica după aprobarea de către Comisia Europeană, iar mecanismul de implementare va fi facilitat de o aplicaţie electronică, pentru a reduce birocraţia.

„Un alt punct al discuţiei s-a referit la prelungirea aplicării măsurii de acordare a şomajului tehnic angajaţilor şi a modalităţii de aplicare a programului de lucru flexibil. Premierul Ludovic Orban a afirmat că este favorabil prelungirii cu şase luni a aplicării şomajului tehnic pentru angajaţii a căror activitate este afectată din cauza crizei sanitare şi consideră utilă flexibilizarea programului de lucru pe modelul Kurzarbeit, pentru a răspunde mai bine nevoilor sectorului HoReCa”.

Citeşte şi: Ministrul Economiei, despre ajutorul pentru HoReCa: Vom aproba un memorandum în Guvern ca să putem notifica Comisia Europeană