Schema naţională de vaccinare în 2020 în România. Ce vaccinuri trebuie să-i faci copilului tău şi când

Vaccinul este un preparat biologic care conține microorganisme omorâte sau atenuate, ori fragmente ale acestora. În urma administrării vaccinului, apare un răspuns imun ( de apărare), care ne protejează împotriva bolii produse de microorganismele patogene. Astăzi, vaccinarea salvează anual peste trei milioane de vieți din întreaga lume, conform estimărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

RomaniaTV.net
03 mart. 2020, 11:23
Schema naţională de vaccinare în 2020 în România. Ce vaccinuri trebuie să-i faci copilului tău şi când

Schema naţională de vaccinare 2020

Vaccin hepatitic B (Hep B), în primele 24 ore, în maternitate

Vaccin de tip Calmette Guerrin (BCG), între ziua a doua şi a şaptea de la naştere, în maternitate

La 2 luni de la naştere:

• Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B), la medicul de familie
• Vaccin pneumococic, la medicul de familie

La 4 luni de la naştere:

• Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)
• Vaccin pneumococic 

La 11 luni de la naştere:
• Vaccin hexavalent (DTPa-VPI-Hib-Hep. B)
• Vaccin pneumococic

La 12 luni de la naştere

• Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR), la medicul de familie

La 5 ani – 7 ani

• Vaccin rujeolic-rubeolic-urlian, viu atenuat (ROR), la medicul de familie

La 6 ani

  • Vaccin tetravalent diftero-tetano-pertussis acelular-poliomielitic (DTPa-VPI) / VPI **, la medicul de familie

Copiii cu vârsta de 6 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI, iar cei care nu au în antecedentele vaccinale o doză de DPTa vor fi vaccinați cu DTPa-VPI.

La 8 ani
• VPI***, la medicul de familie

Copiii cu vârsta de 8 ani care au în antecedentele vaccinale o doză de DTPa la 4 ani vor fi vaccinați cu VPI (copiii care nu au fost școlarizați în clasa pregătitoare).

La 14 ani
• Vaccin DTPa adulți, la medicul de familie

 

Pe lângă schema naţională de vaccinare, se găsesc în România şi alte vaccinuri ce pot fi făcute copiilor pentru a preveni boli precum varicela, meningita, hepatita sau rotavirusul.

Rotaviral

Rotaviral este un vaccin cu virus viu atenuat care protejează împotriva diareei produsă de rotavirus. Se administrează oral, două sau trei doze începând cu primele șase săptămâni de viață, cu interval de cel puțin 30 de zile între doze.

Varicelic

Este un vaccin cu virus viu atenuat (tulpina Oka), care ne protejează împotriva varicelei, boală cunoscută popular sub numele de „bubatul mare” sau „vărsat de vânt”. Se fac două doze de vaccin, la distanță de șase săptămâni. Se administrează injectabil, subcutanat, adulților și copiilor, începând cu vârsta de nouă luni.

Meningococic

Vaccinul Meningococic previne anumite forme de boli produse de meningococ (meningite). În funcție de tipul de vaccin, se administrează una sau mai multe doze, la vârste diferite.

Hepatitic A

Vaccinul hepatitic A se administrează într-o singură doză, cu revaccinare la șase-12 luni. Protejează împotriva Hepatitei A (boala mâinilor murdare).

HPV

Vaccinul HPV, bivalent, tetravalent și nanovalent, se face intramuscular. Optim, se administrează între două sau trei doze, între nouă și 26 de ani. Se poate face și mai târziu, la recomandarea medicului.

Protejează împotriva cancerului de col uterin, leziuni precanceroase ale colului, anumite forme de cancer laringian, cancerul vulvar, vaginal, penian, anal. Vaccinul tetravalent protejează și împotriva condilomatezei acuminate (vegetații veneriene).