Schimb de FOCURI la graniţa dintre cele două COREI

Un schimb de focuri s-a produs marţi între o navă sud-coreeană şi una nord-coreeană, după ce o şalupă de patrulare a Coreii de Nord (Republica Populară Democrată Coreeană /RPDC/) a trecut linia de demarcaţie între cele două Corei în Marea Galbenă, în zona coastei de vest a peninsulei, informează agenţia de presă Yonhap, citată de Agerpres.

07 oct. 2014, 05:53
Schimb de FOCURI la graniţa dintre cele două COREI

‘O şalupă de patrulare nord-coreeană a trecut linia Limitei de Nord (NLL) în Marea Galbenă în jurul orei locale 09:50’, se afirmă într-o declaraţie a Statului Major interarme sud-coreean.

‘Pentru a forţa nava să se retragă, militarii noştri au trimis mesaje de avertizare şi au tras un foc de avertisment’, se mai spune în aceeaşi declaraţie. Dar, în loc să se retragă, vasul nord-coreean a ripostat deschizând focul, potrivit responsabililor militari de la Seul.

Citeşte şi Coreea de Nord AMENINŢĂ Coreea de Sud cu distrugere totală

‘Acest fapt ne-a obligat să tragem din nou. Numai după aceasta, nava /nord-coreeană/ a plecat’, a indicat Statul Major interarme sud-coreean. Nu se precizează dacă în urma acestui incident s-au înregistrat eventuale victime.

Incidentul survine după ce sâmbătă autorităţile de la Seul şi regimul nord-coreean au ajuns la un acord cu privire la reluarea negocierilor oficiale la cel mai înalt nivel. Părţile au convenit să organizeze o a două rundă de discuţii în următoarele săptămâni.

Citeşte şi Incursiune nord-coreeană dincolo de linia de demarcaţie în Marea Galbenă

Peninsula Coreea se află practic în stare de război, deoarece războiul din Coreea (1950-1953) s-a încheiat prin semnarea unui armistiţiu şi nu a unui tratat de pace. Relaţiile dintre RPDC şi Coreea de Sud (Republica Coreea/RC/) s-au deteriorat brusc în 2010, când în Marea Galbenă s-a scufundat corveta „Cheonan”, iar Seulul a invocat o torpilă nord-coreeană drept cauză. Au urmat alte noi incidente, care au dus la un război al declaraţiilor şi degradarea relaţiilor între cele două ţări.