Schimb de prizonieri între Ucraina şi rebelii proruşi

Kievul și rebelii proruși au făcut sâmbătă un schimb de prizonieri de război pentru prima dată de la începutul acestui an, în cadrul acordurilor de pace privind reglementarea conflictului din estul separatist, relatează AFP.

RomaniaTV.net
20 feb. 2016, 15:02
Schimb de prizonieri între Ucraina şi rebelii proruşi

Trei soldați ucraineni au făcut obiectul unui schimb cu cinci combatanți rebeli și un preot ortodox pe un drum, în plin câmp, în apropiere de localitatea Mariinka, la 25 km nord-vest de fieful rebelilor Donețk.

Serviciile de securitatea ucrainene (SBU) au anunțat ulterior că un alt soldat ucrainean, capturat de rebeli în august 2015, a fost și el eliberat sâmbătă.

Este primul schimb de prizonieri între cele două părți după o pauză de aproape patru luni.

Potrivit autorităților ucrainene, 134 de persoane continuă să rămână în captivitate în rândul rebelilor.

La rândul ei, responsabila pentru drepturile omului din Republica autoproclamată Donețk, Daria Morozova, afirmă că partea ucraineană are peste 1.000 de prizonieri.

Cealaltă republică rebelă, cea de la Lugansk, susține și ea că peste 1.000 dintre cetățenii săi sunt prizonieri de război.

Eliberarea tuturor prizonierilor de război este una dintre clauzele acordurilor de pace de la Minsk, semnate în urmă cu un an în urma medierii franco-germane, aminteşte Agerpres.

„Un schimb toată lumea pentru toată lumea este pentru moment imposibil”, a declarat sâmbătă Daria Morozova, adăugând că negocierile în acest sens progresează „dificil”.