Schimbare importantă: cum pot încasa moştenitorii banii din Pilonul II de pensii

Legea pensiilor private a fost modificată la finalul anului 2022, astfel încât moștenitorii pot opta dacă vor banii celui decedat în contul bancar sau în contul de Pilon II. Până acum, cei fără loc de muncă primeau banii pe loc, iar cei angajaţi când ieşeau la pensie peste ani şi zeci de ani.

20 ian. 2023, 16:48
Schimbare importantă: cum pot încasa moştenitorii banii din Pilonul II de pensii
Schimbare importantă: cum pot încasa moştenitorii banii din Pilonul II de pensii

Schimbare importantă: cum pot încasa moştenitorii banii din Pilonul II de pensii. Potrivit OUG 174/2022, care a intrat în vigoare la 15 decembrie 2022, în cazul dece­sului unui participant la Pilonul II moşteni­to­rul acestuia va putea să opteze dacă să pri­mească direct activul net al decedatului, adi­că suma acumulată în contul de pensie, sau în propriul cont Pilonul II în maxim 10 de zile de la solicitare.

Citeşte şi: Anunţ pentru opt milioane de români. Cât de sigure sunt pensiile din Pilonul II şi câţi bani vei retrage

„Plata către participanţi sau beneficiari se face la cererea acestora. Sumele sunt disponi­bile fie ca plată unică (toţi banii deodată), fie ca plăţi eşalonate (rate lunare egale) pe o perioadă de cel mult cinci ani. Tratamentul fiscal al sumelor primite din Pilonul II este identic cu cel pentru veniturile din pensii din siste­mul public (Pilonul I)#, menţionează Aso­cia­ţia Pensiilor Administrate Privat (APAPR), conform Ziarului Financiar.

Citeşte şi: Pensii Pilonul II. Ce se întâmplă cu banii a 8 milioane de români, cum verifici câţi bani ai în cont

Confoorm calculelor APAPR, câștigul financiar obținut de români din Pilonul II de pensii private obligatorii este mai mult decât dublu față de actualizarea contribuțiilor brute doar cu rata inflației, pe întreaga perioadă de aproape 15 ani de funcționare a acestui sistem, scrie Adevărul. De asemenea, randamentul Pilonului II a depășit atât depozitele bancare în lei, cât și acumularea de euro, făcând din pensiile private cea mai eficientă formă de economisire pe termen lung dintre toate cele accesibile populației, în pofida numeroaselor crize economice și fluctuațiilor de pe piețele financiare din ultimii 15 ani.