Schimbare importantă la pensii. Cum poţi primi bani la bătrâneţe chiar dacă nu ai stagiul de cotizare

Conform noilor prevederi, o nouă categorie de angajați pot beneficia de asigurările sociale. Este vorba despre muncitorii zilieri.

02 mai 2019, 06:35
Schimbare importantă la pensii. Cum poţi primi bani la bătrâneţe chiar dacă nu ai stagiul de cotizare

Schimări importante pentru o categorie de muncitori. Conform unei noi ordonanțe publicate recent în Monitorul Oficial, firmele și antreprenorii independenți care folosesc zilieri sunt obligați să achite pentru aceștia contribuția la pensii (CAS).

Până acum, cei care foloseau zilieri datorau la stat numai impozit pe venitul acestora, iar CAS putea fi achitată opțional de către lucrătorii sezonieri. Această nouă prevedere va duce la creșterea costurilor cu zilierii, dacă beneficiarii de lucrări majorează remunerația brută astfel încât să acopere CAS-ul și remunerația netă să rămână la fel cât este acum.

Marius Budăi anunţă angajări pentru recalcularea pensiilor VIDEO 

Însă de pensie pot beneficia și cei care nu au muncit sau nu au vechime suficientă. Penrtu a beneficia de indemnizație la vârsta pensiorării, aceștia trebuie să achite contribuția lunară aferentă CAS.

În anul 2018 a fost posibil ca oamenii să își cumpere vechime în muncă, dar nu mai mult de 5 ani. Programul de anul trecut s-a încheiat la fsârșitul lui decembrie însă oficialii ar vrea să-l reia în anul 2021.

Anul trecut, în jur de 15.000 de persoane și-au cumpărat vechime, suma plătită în medie fiind de 5.000 de lei.