Schimbare ISTORICĂ: Doi disidenţi participă pentru prima oară în ALEGERILE MUNICIPALE din CUBA

Doi disidenţi cubanezi, opozanţi ai regimului de la Havana, participă duminică, pentru prima oară în istoria votului din ţara lui Castro, în alegerile municipale din Cuba, duminică.

19 apr. 2015, 06:39

Hildebrando Chaviano este jurnalist independent şi avocat, iar Yuniel Lopez, este membru al unui partid cubanez scos în afara legii, Partidul Independent şi Democratic din Cuba, informează BBC online. Cei doi disidenţi candidează pentru locuri în consiliile locale din Havana. Alegerea lor nu ar avea precedent în sitemul cubanez al „unicului partid”.

Chaviano şi Lopez au declarat agenţiilor străine de presă că decizia lor de a candida „a prins cu garda jos” Guvedrnul de la Havana, care nu se aştepta la o asemenea candidatură, dar nici la susţinerea de care se bucură cei doi candidaţi.

În total, la votul pentru nominalizarea lor pentru posturile municipale, au candidat 27.000 de persoane, iar votul s-a desfăşurat prin ridicarea mâinii. Ultima rundă a alegerilor sae va desfăşura însă prin vot secret care nu este precedat de nicio campanie electorală.

Citeşte şi Obama scoate CUBA de pe lista statelor TERORISTE

Ambii candidaţi vizează posturi în consiliile municipale care se ocupă de probelmele comunităţilor respective, cum ar fi rezervele de apă, repararea drumurilor sau fumigaţiile împotriva insectelor.

Preşedintele Cubei, Raul Castro, fratele lui Fidel Castro, a iniţiat gradat o serie de reforme economice importante, în 2010. El a promis că va face şi schimbări în sistemul electoral, dar nu a dat niciun detaliu până acum despre acest lucru.

Această din urmă manevră a lui Raul Castro, precum şi anunţul din decembrie al preşedintelui Raul Castro şi al omologului său american, Barack Obama, privind restabilirea relaţiilor dintre cele două ţări, după o jumătate de secol de când au fost întrerupte, sunt semne clare că sistemul politic din Cuba timde să relaxeze controlul asupra vieţii politice.