Schimbare la e-Facura. Ministerul de Finanțe a introdus autofacturarea. Marcel Boloș: ”Echipa noastră a intervenit pentru a găsi soluții”

Ministerul Finanţelor continuă eforturile de îmbunătăţire a sistemului e-Factura, prin colaborarea strânsă cu firmele care oferă servicii de contabilitate şi cu reprezentanţii mediului de afaceri, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor.

30 ian. 2024, 16:39
Schimbare la e-Facura. Ministerul de Finanțe a introdus autofacturarea. Marcel Boloș: ”Echipa noastră a intervenit pentru a găsi soluții”

În acest sens, au fost efectuate o serie de actualizări la nivelul sistemului, dintre care cea mai importantă este introducerea funcţiei de autofacturare, care oferă posibilitatea de a trimite facturi în numele furnizorului, transmite sursa menţionată.

Citește și Marcel Boloș vrea simplificarea procedurii e-Factura: ”Trebuie să ne punem în pielea antreprenorilor. Nu mai au nevoie să piardă timpul cu diverse disfuncționalități”

Această schimbare vine în întâmpinarea nevoilor mediului de afaceri, fiind o funcţionalitate solicitată de antreprenori în cadrul discuţiilor cu experţii MF/ANAF, conform sursei.

Un alt aspect important semnalat de contribuabili a fost imposibilitatea accesării sistemului în situaţiile în care au loc lucrări de mentenanţă la nivelul Spaţiului Privat Virtual.

În acest sens, echipa CNIF a identificat operaţiunile tehnice necesare astfel încât contribuabilii să poată utiliza e-Factura în mod normal, chiar şi în perioadele în care sunt în desfăşurare lucrările de mentenanţă, informează Ministerul Finanţelor.

Ministerul Finanţelor continuă eforturile de îmbunătăţire a sistemului e-Factura, prin colaborarea strânsă cu firmele care oferă servicii de contabilitate şi cu reprezentanţii mediului de afaceri, se arată într-un comunicat al Ministerului Finanţelor, remis redacţiei.

„Am luat foarte în serios feedback-ul primit din partea antreprenorilor cu privire la dificultăţile întâmpinate în timpul lucrărilor de mentenanţă. În consecinţă, echipa noastră a intervenit pentru a găsi soluţii şi a asigura că e-Factura rămâne accesibilă şi funcţională în orice moment. Pe această cale încurajez contribuabilii în continuare să semnaleze orice probleme sau sugestii legate de utilizarea platformei.

Aşa am ajuns să implementăm şi autofacturarea, dar şi să efectuăm o serie de corecţii la aplicaţia de completare oferită gratuit de MF/ANAF.

De asemenea, echipa continuă să colaboreze strâns cu reprezentanţii platformelor de facturare, pentru a asigura sinergia între tehnologii. Au fost peste 1.200 persoane implicate, fiind organizate zilnic discuţii”, a explicat ministrul Marcel Boloş.

Nu mai pot fi introduse facturi duplicat în sistemul e-Factura

De asemenea, furnizorii de servicii de contabilitate au cerut să poată filtra facturile în baza anumitor criterii specifice.

Această facilitate a fost introdusă printr-o modificare la apelul de listă facturi disponibile de la serviciile web apelabile automat prin API, se arată în comunicat.

Amintim că Ministerul Finanţelor a anunţat că din 16 ianuarie nu mai pot fi introduse facturi duplicat în sistemul e-Factura, transmite sursa.

Citește și Marcel Boloş aruncă vina pe colegi după greşeala Ministerului Finanţelor privind salariile profesorilor: „Au încărcat pe site o variantă pe care au avut-o, mai veche”

În contextul implementării cu caracter obligatoriu a sistemului RO e-Factura de la 1 ianuarie 2024 în relaţia business-to-business (B2B), până în prezent, peste 18 milioane de facturi au fost înregistrate cu succes în sistemul e-Factura, în valoare totală de 75 miliarde de lei, potrivit Mediafax.ro.